17 september 2013

Världens bästa unghäst!

Vad lyckligt lottad jag är, som har två så fantastiska hästar. Exito tar större och större plats i mitt hjärta för varje dag som går och det är inte så konstigt, med sin charm, lekfullhet, intelligens och arbetsvilja är han omöjlig att inte älska! Jag kan inte nog tacka dig Malin som gett mig möjligheten att lära känna och utvecklas ihop med denna underbara häst.

Idag har jag och mamma filmat och fotat Exito och Melissa, fler hann vi inte med förrän vädret vände sig emot oss. Vi ska klippa ihop en film med klipp och bilder på båda hästarna som kommer att dyka upp här, men här kommer ett smakprov på ridbilderna vi tog idag. Det är tredje gången jag rider själv på Exito och andra gången jag inte bara skrittar runt utan krav, utan ber om lite ställning, böjning och sökning.







2 september 2013

Läsarfråga

Måste bara få fråga om du har några tips man ska tänka på om man vill hålla sin häst barfota?
hästen jag ska få hem har och är barfota men gått skodd på vintern mest pga ägarens "lathet" som hon uttryckte det själv, han har markerat på grusvägar när han trampat på större stenar i några steg men annars verkar han fungera väldigt bra barfota men har tyvärr fått väldigt mycket olika tips och åsikter så därför frågar jag dig som helt klart verkar ha kunskap inom detta område!
Tusen tack på förhand /Malin

Hej Malin!
Om man vill hålla sin häst barfota finns det några saker som jag tycker är viktiga att tänka på och ta hänsyn till. Tyvärr är det för de flesta hästar inte att bara dra av skorna och tro att det ska fungera. I hovarna visar sig hela hästens hälsa/ohälsa och därför är det viktigt att ta hänsyn till hela hästens välmående för en fungerande barfotagång. Dessa saker tycker jag är det viktigaste:
  • En utbildad hovvårdare - En hovvårdare är utbildad för att verka hästar för barfotagång och kan hjälpa dig med både verkningen och andra tips angående barfotagång. Vi använder oss av "vildhästmodellen" eller SANCHP som den heter, som verkningsmetod. Jag underhållsverkar våra hästar själv och med jämna mellanrum eller vid något problem tar vi ut våra hovvårdare. Bor du i Södermanland kan jag varmt rekommendera Team Barfotahovar från Eskilstuna!
     
  • Rätt foder - Våra hästar, precis som vi själva, får ofta i sig på tok för mycket socker och annat som de inte är skapta för att äta. Sockret och annat olämpligt rubbar tarmbalansen vilket även ger obalanser i hovarna. Ofta är hästar ömma i hovarna på grund av strålröta (mer eller mindre röta finns alltid om det finns en mittstrålfåra). Rötan kan behandlas inifrån genom att utesluta sockret ur foderstaten och se till att ge hästen något som avlägsnar den inre svampen och återställer tarmbalansen. Utifrån kan man behandla genom att exempelvis spraya strålen med koncentrerad äppelcidervinäger eller pensla med Sole Paint. Gifter som tjära och liknande preparat har inget i hovarna att göra.
     
  • Mycket rörelse och utevistelse - Cirkulation är A och O för fungerande hovar och det absolut bästa sättet att åstadkomma detta är genom att låta hästen vistas mycket utomhus i en stimulerande hage. Vi har våra hästar på lösdrift och detta är den hästhållning jag rekommenderar, det gynnar hästarnas välmående både psykiskt och fysiskt! Höet ger vi i småmaskiga hönät vilket gör att de kan ha fri tillgång utan att vräka i sig maten. Ridning är självklart också utmärkt för att öka cirkulationen, ut och galoppera i naturen med era hästar!