6 januari 2010

Om mig

Mitt namn är Maja Lindh, jag är född 1990 och bor på en hästgård i Jönåker utanför Nyköping. Min hästkarriär startade 1996 på Stjärnholms ridskola i Oxelösund och sedan dess har jag varit fast och ett liv utan hästar är inget liv för mig.
Jag har i vuxen ålder utbildat mig till undersköterska med inriktning specialpedagogik och psykiatri och gick tidigare på hantverksgymnasiet med inriktning textil varifrån jag tog studenten 2010. Jag jobbar idag som vårdare åt en kille med autism och ADHD på Stiftelsen Viktoriagården. Vid sidan av detta håller jag på med häst- och ryttarutbildning i liten skala.


Jag arbetar med hästar utifrån den Akademiska Ridkonstens lära, något som för mig är mer än en inriktning inom ridning. Ridkonsten har inte bara förändrat min syn på hästar och ridning utan även på mig själv och mitt liv. Jag upplever mig själv som mer harmonisk med större förståelse och insikt både om mig själv, andra människor och hästar. 
Tack vare den Akademiska Ridkonsten har jag kommit till insikt om vikten av att utbilda hållbara hästar, där ridningen sker i harmoni och ett samspel mellan ryttaren och hästen är en förutsättning till detta.
För mig ska ridning vara roligt, det ska inte handla om blod, svett och tårar, för vem vinner egentligen på det? En viktig grundregel inom den Akademiska Ridkonsten är att Dressyren är till för hästen, hästen är inte till för dressyren. Om dressyren är till för hästen innebär det för mig att vi är skyldiga att rida på ett sätt som inte orsakar skador eller obehag för hästen.
Även hästhållning är något som är en del av detta för mig. Om vi bestämt oss för att rida på hästar och ha dem i fångenskap är min bestämda uppfattning att vi är skyldiga att ge dem ett så naturligt liv som möjligt trots detta. Därför förespråkar jag naturlig hästhållning och barfotagång vilket också är en del av vägen till en hållbar, lycklig häst. Naturlig hästhållning innebär för mig lösdrift med begränsad fri tillgång till hö, som sker lättast genom småmaskiga hönät vilka tillåter hästen att uppfylla sitt behov av nästintill ständigt intag av föda samtidigt som mängden föda inte blir för stor.
En barfotahov med fungerande hovmekanism och friska strålar är bland det finaste jag vet. När man väl upptäckt fördelarna med detta och vad det betyder för hästens välmående finns det ingen återvändo.


Jag och min mamma har 5 hästar tillsammans; min ponny Sammy Shamrock och min lusitano Exito och mammas halvblod Melissa, PRE-korsning El Diablo och PRE Heroe ZM. Dessa bor hemma hos oss i Jönåker på Övre Jäder strax utanför Nyköping och lever barfota på lösdrift.

Jag är väpnare inom den Akademiska Ridkonsten sedan 2007 och har siktet inställt på ett riddarprov så småningom. Jag rider regelbundet för min mamma, Anna Lindh, som är riddare inom denna ridkonst.

12 kommentarer:

 1. Vilken fin blogg :)
  Hit kommer jag igen!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket, vad kul! :)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad roligt, här ska jag läsa:-)
  Precis som du skriver så behövs en motpol till alla traditionella tävlingsbloggar.
  Mvh Therese på vikbolandet(som rider för din mamma)

  SvaraRadera
 4. Therese:
  Kul att du gillar den! :)
  Ja jag tyckte att det var dags att röra om lite, hästvärlden är på väg åt fel håll!

  SvaraRadera
 5. Vad kul att kunna läsa om er!!
  Mvh Emma (som oxå rider för din mamma på vikbolandet)

  SvaraRadera
 6. lena wahlinder24 januari 2010 17:29

  En toppen bra blogg Maja.Det ska bli ett sant nöje att följa dina texter här.

  SvaraRadera
 7. Fiin fiin blogg Maja! hah ska du inte skriva om mig och Eddie, din bästa elev?? <33 kram elin

  SvaraRadera
 8. Fin blogg, kul med en till som rider akademiskt, har barfotahästar och lösdrift :)

  SvaraRadera
 9. Hej Maja! Hittade din blogg nyss & jag har bara skummat igenom den lite. Ville bara säga att det borde finnas fler människor som du. Själv rider jag western & är inne på ungefär samma bana som du.

  Startade själv upp en ny blogg där jag skriver & berättar om min & min arabvallacks kamp mot hans patellaupphakning.

  MVH Anna Petersson

  SvaraRadera
 10. Hittade din blogg via bloggportalen, då jag sökte på AR. Kul att hitta "själsfränder", tycker att vi är alldeles för få.
  Du har en fin blogg, med inressant text o fina bilder - BRAVO

  SvaraRadera
 11. Hej. Jag har precis hittat hit via google. Jag kommer följa din blogg med gädje!
  Vänligen, Emma

  SvaraRadera