Vanlig hästhållning och vanor som att lägga på täcke och på ett otal andra sätt ställa till kaos för hästens naturliga termoreglerande system är orsaken till de "förkylningar" som drabbar tamhästar.
I förra inlägget berättades det om hur de muskler som sköter om tre av fyra termoreglerande mekanismer i huden kräver en viss träning för att kunna fungera optimalt.
Hästar som hålls på begränsade utrymmen (spilta eller box i ett stall) lever i en omgivning där temperaturen hålls relativs konstant. Hästen saknar de naturliga stimuli (temperaturvariationerna) som sätter fart på de termoreglerande mekanismerna. Den behöver därför inte och får inte heller möjlighet till att varesig träna de muskelfibrer som är ansvariga för höjandet och sänkandet av pälshåren, utvidgning och sammandragning av de ytliga blodkärlen eller aktivera svettkörtlarna. Med lång tids inaktivitet förtvinar musklerna och kan inte fungera så effektivt som de borde.
Eftersom dessa mekanismer är beroende av muskelaktivitet kommer de att ha nedsatt funktion och hästen kan inte korrigera sin inre kroppstemperatur på ett tillfredsställande sätt när den sedan utsätts för temperaturförändring. Detta kan i extrema fall leda till infektioner då det bland annat kan påverka produktionen av vita blodkroppar och antikroppar. Det krävs inga extrema svängningar i yttertemperatur (varmt eller kallt) för att en häst som hålls borta från sin naturliga miljö ska få en skadlig obalans i sitt inre temperatursystem.
Ett annat problem med instängda platser är då en varm, svettig häst placeras i sitt stall. Då luftströmmar saknas tar avkylningen längre tid än i en naturlig miljö och hästen förblir svettig under längre tid. Luften runt hästen blir dessutom snart mättad av den avdunstande vattenångan då luftströmmar saknas vilket medför att den inte kan ta upp mer fukt. Hästen torkar sakta och kan istället bli underkyld vilket öppnar för infektioner och sjukdomar.
Det är inte ovanligt att lägga täcke på svettiga hästar. Svetten som skulle lufttorka är nu instängd under täcket. Området mellan håren förblir fuktigt eftersom en torkande luftström saknas. Det tar längre tid än normalt för hästen att torka och dess inre temperatur faller för mycket.
När ett täcke läggs på förhindras hästen att resa pälshåren för att hålla sig varm. Täcken motverkar dessutom att hästen skaffar sig en ordentlig vinterpäls och då den sedan berövas sitt täcke för en ritt i vinterkylan är den inte rustad för de låga temperaturerna.
När en häst rör sig skapar musklerna värme vilken måste avges. För detta krävs luftrörelse. Med ett täcke på kan detta inte ske och det kan lätt hända att även med måttlig rörelse (även på vintern!) att hästen blir överhettad under sitt täcke.
Man måste förstå att för att värma någon del av kroppen måste hela kroppen värmas; vilket betyder att, för att värma benen, buken och halsen måste hela hästen värmas och de områden som är täckta kommer att bli för varma. Detta leder till svettning (och ingen luftväxling finns) vilket betyder att de "kalla" områdena kommer att bli ännu kallare, och så vidare.
Ett täcke, hur det än används, fråntar effektivt hästen dess naturliga, livsnödvändiga och mycket effektiva termoreglerande system.
Klippning och rakning motverkar också hästens försök att reglera sin kroppstemperatur. Om pälsen avlägsnas är det omöjligt för hästen att öka det isolerade skiktet genom att resa (de nu avlägsnade) pälshåren. Det blir speciellt otäckt då bara delar av hästen är klippt; antingen kommer de oklippta områdena att vara för varma eller så kommer de klippta områdena att vara för kalla. Det är samma scenario som ovan.
Människan kan inte bedöma, och ska därför inte lägga sig i, hästens termoreglering!
Nu till lite av mina egna åsikter:
Jag får ofta frågan; "Men hur ska man kunna träna sin häst ordentligt om man inte klipper den, den blir ju så svettig!"
Mina svar är:
- Det är inte farligt för hästen att svettas. Det är, som sagt ovan, ett naturligt sätt för hästen att kyla ner sig själv när den blivit för varm.
- Anpassa ridningen till hästens ork under perioderna som man tycker att den svettas för mycket. Jag accepterar att min häst kanske inte orkar lika mycket under tiden han har som mest vinterpäls, och tar det lugnt i ridningen. Detta tycker jag att jag är skyldig honom, han som ställer upp för mig i alla situationer. Jag bör alltså att anpassa mig till hans naturliga behov så gott jag kan (som oförstående människa ;) ), inte sant?
"Men jag måste ju kunna börja tävla i början av året, då måste hästen vara igång!" Återigen, jag sätter min hästs bästa före mina själviska behov av ridning och tävling.
"Min häst blir sjuk om den blir svettig" Ja, din häst kan bli sjuk om den blir svettig och sedan inställd i sin box med ett täcke på (nedkylning, som skrivits om ovan)
Oj, detta blev ett långt inlägg! Men det är mycket fakta som behöver finnas med för att förklara dessa saker och jag hoppas att jag inte krånglat till det i huvudet på er.
Tack för två jättebra inlägg Maja. Jag hade ganska nyligen en diskussion om detta med en kurskamrat till mig (läser till hästfysioterapeut) och det är svårt att ibland få människor att förstå. Detta ger mig mer kött på benen.. Har även hört argumentet "min häst har så tunn päls och fryser om den inte har täcke".. Det svåra är att många blundar för vad som är orsak och verkan. Att hästen fryser är ju inte en orsak till att lägga täcke utan en verkan av att täcket är lagt. Eller en verkan av att hästen helt enkelt inte får tillräckligt med grovfoder (orsaken till detta kan vad jag förtått många gånger vara att man är rädd att hästen ska bli tjock eller få lite "höbuk"...trams)
SvaraRaderaEtt annat problem med just täcken är att hästen heller inte rör sig naturligt i sin hage eftersom täcken (hur snyggt och dyrt det än må vara) inte är bekvämt för hästen.
Skönt med medhåll Karin! Ja, många förstår inte att de argument de använder inte ens hade funnits om hästen gått otäckad från första början och hästen hade fått behålla sitt eget värmesystem. Det är så sant som du säger att många inte har klart för sig vad som är orsak och verkan. Detta är det hela min hästsyn går ut på; Avlägsna orsaken och sluta upp med symptombehandling. Alltså - Causam Remove :) Visa gärna din kurskamrat (och andra) dessa inlägg med så pass mycket fakta, då de flesta inte har några kunskaper inom ämnet utan tänker mer att "om jag fryser så fryser min häst också" och lägger på ett täcke.
SvaraRaderaCausam Remove är en god filosofi som man helt klart har nytta av i hela livet, såväl med hästar som med sig själv och sin omgivning. Ja visst är det så att det mesta i icke naturlig eller dålig hantering av hästar handlar om okunskap, jag tror de flesta önskar sin häst väl. Sedan finns det klart många undantag, vad som saknas där är en helt annan fråga, antaligen saknas bland annat respekt och känsla. Men det är bra att få upp ögonen för vad man själv kan göra för att avlägsna orsaken till lidande, sjukdom och onaturlighet. Hästar är oerhört tydliga, känsliga och naturliga djur. Vi människor har otroligt mycket att lära från dessa individer. Om vi bara slår oss till ro och lyssnar så tror jag att det även finns hopp för oss, människor!=)
SvaraRaderaÄr detta vetenskapligt bevisat och var hittar man i sådana fall dokumentationen?
SvaraRaderaDetta är forskning som Dr. vet. med. Hiltrud Strasser gjort. Hon är en tysk veterinär som i nära 30 års tid har studerat och forskat i tamhästars vanliga hälsoproblem. Du kan hitta resultatet av denna forskning bl.a. i boken "Ett sunt hästliv". Hon samarbetar regelbundet med dessa forskare; Prof. Dr. Robert Cook, Tufts University, USA
SvaraRaderaProf. Dr. Marc Fischer, Minnesota, USA
Dr. Steven Robert, DVM, AQISACT, Australien
Dr. Steve Skinner, DVM, Oregon, USA
Dr. Edward de Beukelaer, UK
Just dokumentationen vet jag faktiskt inte vart man hittar, men det borde inte vara svårare än att maila till hovvårdsförbundet och fråga. För mig räcker det med att (citat från hemsidan) "tusentals hästar världen över, många utdömda som "obotliga" fall, visar att metoden fungerar oberoende av ålder och ras, i alla klimat och inom samtliga bruksdiscipliner. Hästar ges ett långt och sunt liv."
Och även att mina egna hästar aldrig mått bättre.
Däremot finns väl ingen forskning som stödjer användandet av täcken vad jag vet?
Vad strasser skriver kallar jag inte vetenskap : )
SvaraRaderaen del av påståendena ang. att hästen skulle "punktfrysa" på mage, ben osv är ren och skär felaktighet och inte baserat på ngn som helst vetenskap. Däremot finns det bra svenska studier som gjorts som förklarar hästens värmereglering och vilka delar på kroppen som primärt reglerar värme.
övertäckning är en styggelse i sveriges rikes län sen de senaste 20 åren. dock så är det som sagt viktigt att skilja på icke vetenskapliga åsikter och faktiskt vetskap.
Helena:
SvaraRaderaJag vet vad folk har för uppfattning om Strasser, och detta påverkar oftast deras åsikter om vad hon säger, även om det är helt sant. Om någon anser att det hon skriver inte är vetenskap så är det upp till dem. Själv tycker jag mest att det är trångsynt, tyvärr.
Hur menar då dessa svenska studier att hästens värmereglering skulle fungera?
Det finns kanske fall då ett täcke behövs för att skydda njurar eller annat, om hästen har stora problem med detta. Men en häst som får behålla sin päls och leva naturligt behöver aldrig ett täcke för att stå emot elementen.
Jag är själv inte påläst vad det gäller Strasser och forskning som hon har gjort. Däremot tycker jag att man överlag bör tänka på att vetenskap inte alltid innebär att det som inte är vetenskapligt bevisat är hokus pokus och icke att lägga vikt vid. Här är det nog väldigt olika hur olika personer tänker.
SvaraRaderaEtt bra exempel är massage, i tusentals år har det masserats på både djur och människor och man har uppnått positiva effekter av massagen. Idag är vi nog mer vetenskapliga (på gott och ont), och vill ha bevis, för allt. Men kan man vänta sig att allt går att bevisa vetenskapligt? Jag vill inte säga att vetenskapen är värdelös eller heller inte att Strasser är ovetenskaplig. Men som Maja säger, om man själv ser effekten av vad naturlig hästhållning (eller massage) kan göra för ens hästvänner finns det ju egentligen inte något mer att bevisa!?
Vad som är viktigt är att fler får mer kunskap om hur hästen fungerar(såväl psykiskt som fysiskt), för att själva kunna använda sin klokskap och behandla den därefter...
Sen kan man ju också diskutera huruvida det ligger i hästens natur att vi människor ska rida på dem. och när det gäller strasser så är denna sk "forskare" omringad av den ena skandalen efter den andra så att källhänvisa till denna är inte spec. imponerande. Å andra sidan kan man ju fundera på hur schysst horsemanship det är att låta en skodd häst behöva gå barfota och få ömma fötter m.m. är inte det plågeri? Är det skillnad om det sker för ett gott syfte? Jag har inget emot naturlig hästhållning, men när det går till överdrift och ett besserwisser beteende då blir jag irriterad. Klanka inte ner på oss andra hästägare. Sist men inte minst, hästar kan inte prata så vem är du som anser att du vet vad hästarna tycker? Jag personligen tror inte att t ex. tävlingshästarna mår mer psykiskt dåligt än andra hästar...
SvaraRaderaDet ligger absolut inte i hästens natur att bli riden av rovdjuret människan, men denna underbara varelse gör allt detta och mer för oss. Jag tycker därför att vi är skyldiga dem att låta dem leva så naturligt som möjligt resten av tiden.
SvaraRaderaSom jag skrev förut så vet jag mycket väl vad många tycker om Strasser och hennes metod. Jag har själv varit en av dem, detta var innan jag verkligen satte mig in i vad det handlade om - och helt plötsligt blev allt så logiskt.
Jag vill inte klanka ner på andra hästägare, jag vill sprida den kunskap jag tagit till mig och tror på, utan att pracka på den på folk. Därav en blogg, där läsarna väljer fritt vad de vill ta åt sig och inte.
Att gå in på barfotafrågan kommer att ta LÅNG tid att skriva om, men kort sagt så är det enligt mig inte djurplågeri att avlägsna denna orsak till så mycket problem som skorna är för hästen. Under rehabiliteringen red jag till en början inte på min häst, (som varit skodd i minst 8 år) utan vi tog promenader och ägnade oss åt massage och annan friskvård. Det närmsta han kommit smärta är när han råkat kliva på en stor sten någon gång, och detta kan lätt undvikas. Dock tog det inte lång tid förrän hans hovar var i så bra skick att han kunde galoppera på en väg med stenkross. Jag påstår inte att jag vet vad hästarna tycker och tänker, däremot märker jag stor skillnad på mina sedan jag började med naturlig hästhållning. De mår bättre både psykiskt och fysiskt och är aldrig halta, hostar eller liknande. Min ponny har/hade dubbelsidig patellaupphakning som försvunnit med korrekt verkning och ständig rörelse. Bara med mina egna hästar märker jag alltså stor skillnad på deras mående med denna typ av hästhållning.
Jag vill återigen säga att jag inte vill idiotförklara eller klanka ner på andra, det vore helt förkastligt med tanke på att jag vill att folk ska ta åt sig det jag skriver om. Jag har själv haft häst på traditionellt vis och vet att (nästan) alla bara vill sina hästar väl. Att jag nu har ändrat min syn på hästhållning beror inte på att jag blivit ond, utan för att jag helt enkelt lärt mig något som jag tycker verkar bättre.
Karin:
SvaraRaderaTack för ditt kloka inlägg, riktigt bra synpunkter! :)
Du skriver sjukt bra texter och jag gillar ditt tänk och filosofi! Fortsätt så :) Tack för en jättebra blogg!
SvaraRaderaMvh Malin
Svar på dina frågor:
SvaraRaderaDu hittar flera studier på SLU i deras web bibilotek. att hästen skulle punkt frysa som strasser skriver, är rent nonsens. De primära värme reglage bitarna på hästen är länd, rygg och kors. Är hästen varm över dessa, så bibehåller den värmen i övrigt.
ang. täckning så har jag aldrig sagt att man ska använda täcken i onödan. det finns dock situationer då det är motiverat - bland annat om man klippt av bitar av pälsen : ) Men även då ska man veta hur hästen reglerar och hushåller med sin värme, och vilka yttre faktorer som påverkar detta, inte bara slänga på ett tjockt thermotäcke på rutin.
ang. strasser så nej - jag anser inte hennes kunskap vetenskap som sagt, oavsett hur gärna hon vill sälja den som sådan : )
Om värme reglage bitarna sitter på Länd rygg och kors, betyder inte det då att hästen reglerar sin temperatur efter hur varma dessa punkter är? Betyder inte det att om hästen har ett täcke på ryggen och är klippt under magen, så kommer den att frysa på magen??? Så den forskning du Helena åberopar, är den samma som du efterfrågar!! :)
SvaraRaderaÅterkommer och läser denna text lera gånger.Mycket intressant Maja:)
SvaraRaderaHej. Vilken fin sida du har, med många intressanta texter! Jag är inte heller något fan av hästtäcken men däremot brukar jag klippa min häst en gång varje höst, på halva halsen och halva magen. Anledningen till det är att han är svettig på bogen redan när jag hämtar honom i hagen, även om han inte har rört speciellt mycket på sig. Vad anser du om det?
SvaraRaderaMvh Jenny.
Jenny;
SvaraRaderaTack så mycket, jag gör mitt bästa! :)
Utan att ha sett din häst eller veta någon om honom, så är min första reaktion att något är i obalans, och att han svettas därför.
Kanske kan det vara så att han står uppstallad, och därför hamnar hans värmesystem i total obalans. Att klippa hästen då skulle jag tyvärr tro leder till ännu mer obalans.
Mitt tips är ( såklart;) ) att låta honom gå ute dygnet runt, och låta honom sköta sitt värmesystem själv :)
Hej och tack för svaret! Det var en intressant reflektion... Kan det inte bara vara så enkelt att det är genetiskt? Att han är gjord för ett kallare klimat? Även fast jag har klippt honom behöver han inget täcke på sig ute. Han står iofs inne på natten men i ett kallstall, så temperaturen skiftar inte mer än ett par grader.
SvaraRaderaJag gillar idén om lösdrift men tycket att det är svårt att hitta något bra ställe. Det känns som att det är "inne" att ha hästar på lösdrift, så folk sätter upp något litet skjul i en liten lerig hage. En del har inte ens halm att ligga på eller frysfria vattenkar. Hur ser er lösdrift ut?
Sen undrar jag också om du känner till någon barfotaverkare i Östergötland? Våra hovslagare här hemma tycker att hästarna ska stå inne även på sommaren. Någon menar att hovarna behöver "komma in och torka" och en annan menar att det blir för mycket mat om de går ute dygnet runt på sommaren, att hovarna inte tål det. Min häst har jättefina hovar på vintern men väldigt trasiga på sommaren. Hovis vill inte ta av skorna eftersom han menar att hästen då inte kommer att kunna användas + kommer att få hovbölder m m. Det finns så många olika åsikter... /Jenny.
Jag har svårt att tro att det är något han fötts med.. Min erfarenhet är att de problem hästarna får är orsakade av oss. Vi ställer till med alla möjliga obalanser hos hästarna tyvärr.
SvaraRaderaJa, när man väl släppt sin häst på lösdrift är det svårt att ta in den igen. Jag tycker att det känns så himla bra att min häst kan röra sig dygnet runt, så som den faktiskt är gjord för :)
Vår lösdrift är en stor, kuperad hage med ett jättefint vindskydd, där de har mineraler att tugga på och halm att ligga på om de vill.
Just i Östergötland finns det tyvärr ingen barfotaverkare vad jag vet. (Ingen strasserverkare alltså, och det är ju en sådan jag rekommenderar)
Jag ska så snart jag orkar skriva ett längre inlägg om hovar, kom gärna in och läs då om du är nyfiken! :)
Mvh Maja
hallå där, jag hittade din blogg av en slump och kom in på detta inlägg. jag undrar vad du tycker om täckning när hästen är stel i muskler? Min häst är öm och stel i korset och har nyligen varit det i ryggen också (hon är under behandling av equiterapeut och hon är bättre i ryggen efter första behandlingen) och jag märker stor skillnad när hon är täckad och inte täckad. Hon blir bra mycket stelare och ömmare när hon inte haft täcke. Jag förstår helt grejen med att vi människor förstör för hästarna med täckandet men min häst är redan "förstörd" med det. Vad tycker du om detta? Jag vill ju att hon ska bli bra i korset... Mvh Sara
SvaraRaderaJag måste bara säga att det du skriver är helt underbart! Och alla som tvekar, varför provar ni inte innan ni klagar? Människa funkar ju som så att hon måste bli överbevisad innan hon kan tror på nåt nytt, men hur kan man bli överbevisad om man inte provar nåt nytt?
SvaraRaderaHär kommer iaf lite FAKTA. Hästen är född utan skor och det utav en andledning! Och den andledningen är inte att människan ska komma och rädda hästens överlevnad genom att spika på den skor!! Ni är medvetna och att människan dyker upp flera tusen år efter hästen och vad gör vi? Jo bygger stall åt den och lägger på täcke. Stackars hästar, skulle blivit utrotade om inte människan kom till...
Vi bor i norra Värmland, har 15 hästar, några travare kall- och varmblod, nån ponny, en arab och nån korsning. ALLA går barfota, ute utan täcke året runt. Här har vi ner mot -30 på vinter och vi har aldrig någonsin sett någon av dom frysa! Finns det nån därute som inte tror mig är ni mer än välkomna att besöka oss!
Så återigen Fy fanken så bra skrivet! Detta lägger jag ut på facebook för att föra budskapet vidare!:)
Vilken härlig blogg! Den ger mig lite funderingar när jag tänker tillbaka på den (vinter)hästhållning vi (främst pappa) haft från mitten av 70-talet till mitten av 2000-talet. Vi har alltid haft tävlande kallbodstravare på stall med daglig utevistelse minst 6,30-17, men oftare insläpp vid 22-23. Om de velat har de kunnat röra sig i hagarna, de flesta på ca 1 ha. De första hästarna gick tillsammans, men från mitten av 80-talet har vi haft fler hingstar och då har de gått ensamma i hagarna. Träningen har alltid varit tuff och alla hästar har kvalat in på våren och startat under barmarksäsongen. Mina minnen från min barndom är em träning med släde 17-18 och sedan stall. Om det var täcke på i början kommer jag inte ihåg. På helgerna kunde träningen ligga på fm och vi barn åkte efter släden på snowracer, därefter ställdes den svettiga hästen ut i hagen med hö och tanken "en häst som har mat fryser inte". De första åren var de säkerligen inte täckade, men senare kom försvarets yllefiltar in i bilden.
SvaraRaderaUnder 87-97 hade vi en häst som tävlade i högsta klassen och då gjorde vi som alla andra. Täckade med svettäcke inne i stallet tills hästen var torr, klippte och täckade utomhus. Fleecetäcke och benlindor under transport mm. Allt färgmatchat så klart. Under de sista 10 åren fick hästarna mer och mer utegång. Min fars travintresset dalade till förmån för jakten och hästarna gick ute dygnet runt till nov-dec när jaktsäsongen var slut. Sedan ville inte hästarna gå in i stallet fastän det var 20-25 minusgrader. De stod i skogshagar med stor grovfodergiva och lite kraftfoder samt fyllda vattenhinkar. De var täckade med tillgång till vindskydd och torr halm.
Min reflektion är att trots att vi alltid gjort det bästa för (oss och) våra hästar är det en enorm skillnad på hästhållningen under 70-talet och 2000-talet. Med det som du idag vet, hur skulle den optimala hästhållningen vara för en kallblodstravare som grundtränas i kondition under vinterhalvåret? Oklippt långhårig häst som ställs ut i hage efter ett träningspass? Med eller utan täcke då? Behöver svetten tvättas ur? Ryktas ur när de torkat, som de gjorde förr? Hur ofta behöver de tvättas? Lösdrift med tillgång till box om så behövs? Hur går dina tankar här?
Jag har kvar mitt hästintresse och har även en intresserad 6-åring som börjat rida så smått. I framtiden önskar vi bo så att vi kan hålla hästar på gården och funderingarna är ju att få det optimalt, vad nu detta är.
mvh
Lena Pellving