6 januari 2010

Melissa


Melissa, svenskt halvblod
f. 1994
Master - Alpen Fürst
äg. Anna Lindh

Mamma har haft henne sedan hon var ett år, hon ägde nämligen Melissas mamma, Elin, innan, men när Elin inte var ridbar längre sålde hon henne, och fick sedan också hennes första föl, Melissa!
Deras väg har varit minst sagt krokig, Melissa har haft ungefär alla problem man kan ha med allt från ryggont till fång. Till slut kände mamma att hon inte kunde göra mer, men istället för att ta bort henne skickade hon Melissa på semester hos Elins ägare för att ta föl på henne.

Under tiden Melissa var på semester passade mamma på att 1. sälja sin sadel, 2. utbilda sig till hästmassör och 3. upptäcka den Akademiska Ridkonsten. När Melissa kom hem hade mamma alltså mer kunskap att förlita sig på än innan. Hon började rida akademiskt för en utav Bent Branderups elever som kom till trakten med jämna mellanrum och Melissa började sakta men säkert bygga upp sin kropp bättre och bättre med hjälp av "sjukgymnastiken" som denna ridkonst kunde erbjuda.
Mamma och Melissa kom längre och längre och red nu för självaste Bent istället och avlade riddarprovet för honom i april 2007.

Trots att mamma ridit Melissa till en så mycket friskare häst än hon var innan så fanns det fortfarande mycket problem i Melissas kropp. 2007 var även året som en av mammas elever introducerade henne för barfotaverkning och naturlig hästhållning. Mamma läste på länge och väl om detta och kom till insikt om vilka skadliga effekter skoning och modern hästhållning har på hästarna. Så, det var bara att rusta upp vindskyddet och släppa ut hästarna dygnet runt!

Rehabiliteringen från skodd - barfota var en ganska jobbig period för Melissa men med rätt förutsättningar, gymnastiserande ridning och fysioterapi som massage, akupunktur och stretching tog hon sig igenom det värsta och är idag mycket pigg och glad.
Inte nog med bara rätt sorts ridning, hästhållning och hovvård, hon fick oss även att börja ta hjälp av Eddy Blom vars naturpreparat har hjälpt henne ytterligare på vägen.

Melissa är en riktig dam som lätt blir förnärmad när saker inte sker på hennes vis. Hon är också mycket både välutbildad och väluppfostrad. Hon gör idag alla skolor i alla gångarter, galoppombyten, piaff, början till passage, spansk skritt, piruetter i alla gångarter mm. mm.

Melissa är alltså hästen vi har att tacka för att mamma och därmed även jag kom in i den akademiska ridkonstens värld och att vi fick upp ögonen för både naturlig hästhållning och barfotagång. Ofta krävs det att man stöter på problem som den moderna hästhållningen och ridningen inte har några lösningar på för att man ska börja söka sig utanför dess ramar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar