9 januari 2010

Fruset

Jag och mamma har stalltjänst hela helgen, alltså morgon, eftermiddag och kväll både idag och imorgon. Mamma var snäll och gav mig sovmorgon idag men gav mig eftermiddagsfodring + kvällsfodring i utbyte. Men, som jag sagt förut, inte mig emot att vara i stallet så många timmar!

Jag åkte ut och började ta in hästarna vid två (på order från bonden ska hästarna gå ut klockan 10 och in klockan 14 nu när det fryser i stallet.) Jag är glad att våra hästar går på lösdrift nu vill jag lova, med tanke på att de andra hästarna är inne 20 timmar per dygn just nu. Jag får ont i magen bara jag tänker på det och vilka konsekvenser det får för hästarnas hälsa.. Tänker hela tiden på en mycket bra jämförelse från boken Ett sunt hästliv som fastnat i mitt huvud; "Att hålla en häst instängd i en box är som att ha en säl i ett badkar". Inte vidare bra med andra ord. Men mer om detta i ett inlägg endast om det ämnet inom en snar framtid!

När hästarna (tyvärr) var inne och efter en trevlig pratstund med Filur-Helena började jag pyssla om Sammy, som var på riktigt myshumör idag. Efter lite borstning tog jag på huvudlaget och gick ut på stallplanen där vi tränade lite spansk skritt. Ponnyhästen var duktig idag med såklart! När han stått och vevat med frambenen en stund hoppade jag upp och red iväg barbacka mot fältet bakom stallet. Red mest lösgörande arbete med mål att han skulle ha nosryggen lite framför lodplanet även i lång och låg form, han vill gärna ta in näsan och "knäppa av" lite men det vill inte jag! (alla som känner mig vet att jag är extremt allergisk mot allt som skulle kunna komma inom en mils avstånd från något som liknar rollkur, eller hyperflexion som det så fint heter) Denna träning gick bra och han hittade en fin, avslappnad form med överlinjen längd och näsan framme :)

Vi var inte så länge på fältet då snön är så djup där = trött ponny. Men jag hade mer i kikarn och styrde tillbaka mot gården och rundkorallen! Väl inne i denna tog jag av tränset och red helt utan, hade inte ens halsring idag. I denna situation har jag alltså bara sitsen och rösten att förlita mig på, men det räcker alldeles utmärkt. Vi tränade på att göra halt från alla gångarter, samt att hitta form och avslappning för sittbenen. Sammy går i en helt avslappnad, lång och låg form och kan nu även forma sig i sidan när jag ber om detta med sittbenen. Han är så himla duktig min ponny!

Efter arbetet i korallen tog vi en liten promenad med mig i täten och en lös Sammy lunkandes efter. På parkeringen hittade vi Lena och blev jätteglada och stannade och pratade ett bra tag. Sammy försökte dock smyga därifrån ett par gånger när han trodde att jag inte tittade.. Lena berättade bland annat att Gunilla (håller kurser i trickträning mm.) troligen skulle komma och hålla kurs hemma på Lenas gård i vår igen, kul! Vi var med sist och hade riktigt roligt då :)
Bild från senaste kursen Gunilla hade:
Dagens träning var riktigt rolig och jag tror att herr Ponny känner sig så himla duktig när han får öva på så många nya saker och även gör dem så bra.
Imorgon kommer förhoppningsvis bilder på både trickträning och ridning då pojkvännen lovat att följa med ut och morgonfodra djuren samt ställa upp som fotograf! :)

3 kommentarer:

 1. Hej Maja,

  Vet inte om du kommer ihåg mig, men jag vill i alla fall skriva en rad för att tala om att jag tycker att bilderna är sååå vackra. Jag ska återkomma och ta del av dina skriverier. Hälsa mamma från Taina!

  SvaraRadera
 2. Självklart kommer jag ihåg dig! Tack så mycket och vad kul att du gillar bilderna :)
  Mamma hälsar tillbaka!

  SvaraRadera
 3. Hej maja, vad roligt att du har en blogg! Kram/ mandi (tildas gamla gamla stallkompis)

  SvaraRadera