4 mars 2013

Att använda sporrar

Den senaste tiden har jag på flera ställen uppmärksammat att det diskuteras huruvida sporrar bör användas eller inte och många skriver att detta hjälpmedel är ett tortyrredskap som borde bannlysas inom hästvärlden. I min mening har man då missuppfattat sporrens funktion och användningsområde fullständigt, eftersom en sporre endast är en förfining av skänkeln. Fel använd kan en sporre självklart bli mycket obehaglig för en häst, men det är viktigt att komma ihåg att det kan även exempelvis en vanlig grimma eller ett tränsbett om dessa används fel.

Jag själv rider alltid Sammy med sporrar, undantaget när vi rider ut då den stunden är "arbetsbefriad" och vi istället leker och har kul i naturen. Därför anser jag mig inte behöva inverka med min sits lika tydligt som under ett träningspass på banan eller i ridhuset. Anledningen till att jag alltid rider med sporrar annars är att Sammy är så pass liten vilket gör att mina skänklar hamnar ganska långt ner på hans sidor. Inom den Akademiska Ridkonsten använder man sig av höger- och vänstersits vilket mycket förenklat innebär att man i höger varv sitter mer på sitt högra sittben och i vänster varv sitt vänstra sittben. Om jag då sitter i en högersits och behöver förstärka en hjälp med den sidans häl, utan sporrar, måste jag dra upp benet vilket leder till att mitt högra sittben lyfts bort från hästen, som då inte längre har något att forma sin innersida runt. Om jag däremot har en lång sporre som tillåter mig att använda den utan att dra upp mitt ben leder det till att min sits förblir  korrekt. Målet med ridningen är att kunna formge sin häst för enbart sitsen, men det går inte att börja med målet! Därför anser jag det vara bättre att använda sporrar, som rätt använda är en mycket fin hjälp, för att formge sin häst i sidan eller hämta det inre bakbenet utan att förstöra sin sits. Att man har sporrar på sig behöver ju dessutom inte betyda att man använder dem hela tiden, har man en stabil skänkel kan det gå ett helt ridpass utan att de används, eftersom en hjälp enbart ska användas när den behövs för att sedan tas bort igen. Dock vill jag poängtera att en ryttare som inte har kontroll över sina skänklar inte bör använda sporrar, eftersom det troligen leder till att sporrarna ständigt hackar hästen i sidan, vilket jag inte förespråkar!

Hur ser ni på användandet av sporrar?

Här syns tydligt att mina underskänklar, och därför även sporrarna, inte ligger emot Sammy.
Jag inverkar med min ytterskänkel, trots att jag inte använder sporren. 



2 kommentarer:

  1. Jag anser att man kan dra likheter med ett spö. Bara för att man håller i ett spö när man rider/markarbete så behöver man kanske inte använda det under ett pass. Fast man kan även visa med spöt utan att röra hästen med det vad det är man vill.
    Jag kommenterade ett kort häromveckan på FB där en tjej red en häst med gramantygel. Jag skrev att det där inte var en korrekt användning utav gramantygeln (den ska enbart inverka om hästen drar upp sitt huvud). Den här hästen var "inspänd" då bettet gick bakåt mot handen (hade ryttaren lättat på tygeln hade gramanen fortfarande varit spänd). Till svar fick jag att man skulle skylla på tillverkarna om det nu fanns saker som de tillverkade som kan skada hästen?! Ehh vaa? Allt som används kan skada hästen, frågan är HUR man använder det! Bara för att man har ett spö i handen så slår man ju inte hästen. Det finns ju hur mycket som helst ute på marknaden som man kan använda fel. Nu var det hon som tog kortet jag diskuterade med och inte ryttaren i sig. Det känns så trist att hästar kräver kunskap och att en del ryttare saknar den.
    Emma Knutsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med dig och likheterna med ett spö är många. Som du säger kan allt användas fel och det är varje ryttares ansvar att skaffa sig kunskap om utrustningen innan man använder den. Att skylla på tillverkaren var en sällsynt märklig inställning, att diskutera med en person med den inställningen leder oftast ingenstans..

      Radera