19 mars 2013

Fakta och myt om lösdrift

Dessa fakta har jag publicerat tidigare, men de tål att upprepas. Informationen kommer från tidningen Hästfokus nr 10, 2010. Jämförelsen är framför allt gjord mellan tävlingshästar och lösdriftshästar, men samma sak gäller självklart för alla hästar, oavsett användningsområde. De har nämligen en sak gemensamt; De är hästar!
 
Sammy gick på lösdrift när denna bild togs under en omgång av elitallsvenskan i ponnydressyr
  1. Tävlingshästar är känsliga och kan fara illa av uteklimatet
    Eftersom tävlingshästar får mer foder än andra hästkategorier blir de snarare mer köldtåliga. Hästens klimattålighet är betydligt större än de flesta tror. Att det inte finns eller funnits vildhästar i norra Sverige beror snarare på att det för kallt för gräset än för hästen.
  2. Skaderisk
    När hästar som står mycket inne och som inte är vana att gå i grupp tillfälligt släpps ut finns betydande skaderisker. Hästar som är vana att gå ute i grupp har däremot inte ökad risk för skador. Att hålla hästar i individuell lösdrift är ett alternativ för "flockovana" hästar, som tar bort risken för skador orsakade av andra hästar.
  3. Hästarna springer av sig för mycket energi
    Erfarenheter från trav- och galopphästar som hålls i lösdrift visar tydligt att så inte är fallet.
  4. Tävlingshästar behöver stå inne och vila eftersom de tränar så hårt
    Hästar som tränar hårt behöver röra sig även resten av dygnet för att bli starka och hållbara. Kroppens läkande system fungerar dåligt vid stillastående (t.ex. kräver blodcirkulationen i ben och leder rörelse).
  5. Hästarna blir smutsiga och långhåriga när de går ute
    Det är helt riktigt. Att hålla hästen i skinande "show-condition" kräver mer arbete om de går ute. Å andra sidan tar resten av stallskötseln mindre tid i anspråk – mocknings- och utfodringstid kan bli kvalitetstid med hästen där man ryktar mer.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Visst är det så! Hästar är inte intresserade av att krångla till saker :)

      Radera