18 januari 2012

Försvarbart?

Är man inne och läser på hästtidningen Equipage's hemsida kan man läsa en artikel som heter Vilka skador är vanligast på dressyr- respektive hopphästar?
Equiterapeuten Katarina Skarestad svarar såhär på frågan om skadorna skiljer sig åt mellan grenarna; – Visst skiljer sig skadorna mellan dom olika grenarna, rent veterinärt. Dressyrhästar har oftare gaffelbandsskador bak, hopphästarna hovledsskador och i fälttävlan är det mer trauman så som senskador och liknande.
Nu undrar jag, är det okej att fortsätta rida på ett sätt som skadar hästen? Mitt svar är ett solklart Nej! Ridning ska vara uppbyggande och stärkande för hästen, inte nedbrytande och skadligt.
Det förvånar mig att så många inte börjar ifrågasätta sin egen ridning samt tränarens metoder när hästen blir skadad på grund av ridningen, för alla hästägare tycker väldigt mycket om sina hästar och vill dem ju inget illa. Men varför är det acceptabelt att skada sitt djur då? Är det så vanligt att man inte längre bryr sig och reflekterar över den egentliga orsaken?

Vad tycker ni och varför tror ni att det är allmänt accepterat med ridrelaterade skador?

Enligt mig är akademisk ridkonst en uppbyggande träningsform, både jag och Sammy mår bra av det!

2 kommentarer:

  1. Problemet tror jag är att ridfolk inte fattar att det faktiskt är deras ridning som skadar hästen! Det är inte bara otur.

    Den ridning de utövar i form av dressyr eller hoppning är på så låg nivå i Sverige dessutom, vem som helst kan bli ridlärare. Men ingen har någon egentlig koll på varför, hur & vad man faktiskt ska göra för att få en hållbar häst.

    Sen vill de väl faktiskt inte tro att deras ridning är nedbrytande....

    SvaraRadera
  2. Super bra skrivet! Hoppas det är okej att jag delade med mig av det! :)
    Kram

    SvaraRadera