2 november 2012

Genvägar

Jag slutar aldrig förundras över hur många genvägar det finns i hästvärlden.
Får hästen skavsår i mungiporna - använd zinksalva, får hästen inte gå tillräckligt i hagen - använd skrittmaskin, vill hästen inte gå i form - använd hjälptyglar, är hästen öm i fötterna - slå på skor. Ja listan kan göras lång inom många områden men principen är den samma.
Jag försöker i alla sammanhang hitta grundorsaken till ett problem, istället för att enbart behandla symtomen. Självklart kan det i vissa fall krävas att man behandlar de akuta symtomen, men det är viktigt att man sedan försöker finna grundproblemet och istället göra något åt detta.
Det man gör när man enbart behandlar symtom är att man bara skjuter problemet framför sig, och har man otur kommer det tillbaka dubbelt upp om man inte gör något åt grundorsaken.
Vad är era åsikter om symtombehandling?

Många anser att man inte ska longera hästen utan inspänningstyglar. Varför inte gå ett steg längre och fråga sig varför hästen är så obalanserad att den inte hittar sin form utan inspänning? Här är Sammy utan inspänning som vanligt, men ändå balanserad och i en bra form.



5 kommentarer:

  1. Håller helt med dig! Tycker det är sorgligt att det händer så ofta i hästvärlden. Man väljer att gömma problemen istället för att lösa dem. Det gäller även i ridningen - man kan inte kontrollera sin häst så man sätter ett skarpare bett i munnen. Hästen slänger med huvudet, då spänner man fast det så att hästen inte kan.
    Särskilt det där med ömma hovar gör mig fundersam. Hör ofta folk som säger "Min häst kan inte gå barfota för han/hon är ömfotad." Tänk om man skulle säga så om andra kroppsdelar? "Han är öm i ryggen så jag kan inte rida." Då hade folk gjort något åt det istället, men med hovar räcker det tydligen bara med att dölja problemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jämförelse med ridningen! Man ser så olika på olika saker i hästvärlden. Ryggont är självklart att åtgärda medan andra problem är enklast att dölja.

      Radera
    2. Ja det är synd! Tänk vad roligt det skulle vara om folk ville åtgärda allt istället :)

      Radera
  2. Otroligt bra skrivet. Vakna hästmänniskor...!

    SvaraRadera
  3. Jag förstår vad ni menar även fast jag tycker att det är lite skillnad emellan dom om tex som ni sa har en häst som slänger med huvudet, "sticker" med en eller inte kan ridas finns det genvägar som är fel så som inspännings tyglar ist för att gå till grunden med problemet o se om det är ens eget fel etc MEN om jag har en häst som är ömfotad så ömfotad att den har ONT och jag sätter på boots, skor osv. för som ni säger "dölja problemet/ta en genväg" är då det inte bra? ska min häst då tvingas gå barfota och ha ont ist för att som jag ser det "åtgärda problemet"? Du säger att man ska gå till botten med vad som är fel.
    Men vad är felet om man har en vanlig häst som är jämnt ömfotad (självklart en annan sak om den är öm i bara ett par hovar)som har varit det sedan den föddes och man då sätter på skor för att hästen inte ska ha ont? vad är GRUNDPROBLEMET då? jag personligen tycker att täcke och skor är åtgärder inte genvägar om man har en häst som inte kan gå som vildhästarna ute på stäpperna gjorde måste man kunna anpassa sig och låta hästen få det bra också så som täcke och skor men självklart om hästen inte behöver täcke eller skor ska man ju inte se dom som sköra dockor utan levande djur som inte behöver onödigt krimskrams på sig.
    Tycker man ska tänka på ordspråket: man ska skilja på äpple och päron
    Päron: får hästen inte gå tillräckligt i hagen - använd skrittmaskin, vill hästen inte gå i form - använd hjälptyglar.
    Där måste jag helt och hållet hålla med där är det ett problem som man döljer.
    Då ska man gå till botten o se Är det jag som ska ändra mig? Har hästen ont? etc.

    Äpple: är hästen öm i fötterna - slå på skor.
    Detta är en annan sak vad ska man göra ist? låta hästen ha ont och "vänja sig" tillslut och låta hovarna hårdna?
    Tycker jag är fel en del hästar klarar av det tex inlandshästar har nog lättar att gå utan än tex fullblod som är avlade mycket längre ifrån det som man strävar efter "den naturliga hästen" eller vildhästen osv.


    Äpple/päron: Får hästen skavsår i mungiporna - använd zinksalva.
    Detta beror på om hästen får skavsår upprepade gånger då är det ett fel och antagligen är problemet bett som du syftar på?
    Men om det är vanligt ska man ju självklart då se det som en åtgärd inte en genväg eftersom salvan hjälper inte döljer.

    så om vi ser det så att päron där förstår jag o håller med men äpple där har jag lite funderingar och frågor som jag gärna vill ha uträtt.

    Tackar på förhand MVH Amanda.

    SvaraRadera