7 mars 2012

Diskussion: Hästens utevistelse

De senaste dagarna har det formligen exploderat med inlägg om hästar ska gå ute och hur mycket på hästbloggarna i Sverige.
Jag har läst att hästar nog egentligen inte behöver gå ute över huvud taget, så länge de rids ordentligt och går i skrittmaskin. Så har ju de flesta elithästar det, så det måste ju vara rätt?
Flockdjuret och flyktdjuret hästen har alltså inget behov av att röra sig fritt och umgås med andra hästar, utan mår bra så länge den får tillräckligt med motion och rörelse.
Detta argument grundades i att hästar är vanedjur som vänjer sig vid de allra flesta saker.
Att hästar är vanedjur håller jag med om, men att något skulle vara bra för dem bara för att det går att vänja dem vid det är oerhört trångsynt och för mig enbart ett sätt att rättfärdiga något man egentligen vet inte stämmer.
Många säger att deras hästar står vid grinden och vill in klockan 16. Detta beror alldeles säkert på att hästarna är vanedjur och vet att de får mat när de kommer in. Samma människor säger också att deras hästar faktiskt inte klarar av att gå på lösdrift av diverse lustiga anledningar. Men borde inte dessa vanedjur kunna vänjas om till att gå ute dygnet runt lika gärna?

Som vi alla vet om vi tänker efter ett slag så är hästen ett djur som är gjort för att vandra i princip dygnet runt och hela dess kropp är anpassat efter detta sätt att leva. Människan har inte haft hästen i sin ägo tillräckligt länge för att ändra dess naturliga behov av rörelse och mat!
En hästs matspjälkningssystem är konstruerat för näst intill ständigt intag av föda, och en fastande hästmage är inte glad. En häst bör inte vara utan mat i mer än ett par timmar i sträck utan att magen tar stryk.
En häst är även anpassad för att gå flera mil om dagen, och detta dagsbehov kan vi inte uppnå med ridning. Jag är inte insatt i hur lång sträcka en timme i skrittmaskin motsvarar, men jag tror att det är oerhört psykiskt påfrestande att gå runt, runt, runt och runt i samma spår även om motionen kanske är bra.
Lösningen på "problemen" är så enkel:
  • För ständig rörelse = lösdrift
  • För ständigt intag av föda = SMHN, begränsad fri tillgång med småmaskiga hönät
Andra inlägg som finns att läsa beskriver hur fanatiska alla barfota- och naturlig hästhållningmänniskor är, och att de inte går att diskutera med för fem öre.
Att alla skulle bete sig så stämmer inte, när man läser i kommentarsfälten så är det folk som försöker komma med fakta om hur hästar egentligen fungerar och de allra flesta håller en trevlig ton på en bra nivå.
Något man inte kan poängtera nog är vikten av att diskutera och framföra sina åsikter på ett schysst sätt! Hoppar man på eller smutskastar någon kommer den drabbade med största sannolikhet att bete sig likadant tillbaka, och då har man misslyckats med att dela med sig av det man ville.

Sammanfattningsvis så bör man ifrågasätta om något är bra för hästen bara för att det fungerar. Hästar är otroligt snälla och anpassningsbara, men varför är det så vanligt att hästarna avlivas på grund av fång, kolik, tarmvred, oförklarliga hältor och senskador om vår moderna hästhållning inte är skadlig för dem? Är vi inte skyldiga våra älskade hästar mer?

Att det publicerats så många inlägg om detta, och även om barfota vs. skor senaste tiden måste ses som något positivt (trots att de flesta är negativt inställda) eftersom vi märks och gör reklam för vår hästhållning! Att få folk att få upp ögonen för att det finns andra alternativ för hästhållning är toppen, så fortsätt skriva, diskutera och visa upp era fina naturliga hästar för alla som vill se!

Det är viktigt att visa att det går att använda barfotahästar som går på lösdrift precis som vilken häst som helst.
Här är barfotaSammy på uppvisning på Hertig Karls marknad vid Nyköpings slott 2009

5 kommentarer:

  1. Bra inlägg. Men vad står SMHN för? Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. SMHN står för småmaskiga hönät och är till för att hästen ska få en begränsad fri tillgång på mat. Skrev till det i inlägget nu, det är säkert fler som undrar :)

      Radera
  2. Super bra skrivet! Hoppas det är okej att jag citerar och länkar på bloggen.

    Förresten Maja, tar du emot elever på gården? Jag känner att mina två islandsflickor är (mer) redo och jag känner att jag vill rida lektion, det är så mycket att tänka på, bara i min egna kropp..

    kram Joanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha!
      Det går så bra det :)

      Jadå, jag tar emot elever här hemma. Nu har underlaget på ridbanan tinat upp efter vintern så det är bara att boka in ett datum som passar!

      Kram Maja

      Radera
  3. Min "fina" dressyrhäst går på lösdrift med SMHN och han stormtrivs!! Barfota med så klart :)

    SvaraRadera