15 februari 2010

Alla hjärtans dag

Igår var det ju alla hjärtans dag, så hästarna fick sig några extra pussar på mulen och även höra de tre finaste orden ännu fler gånger än vanligt. Diablo fick vila, och ska göra det någon vecka, han växer (igen!) och ligger ner mycket, så då blir det vila för lilleman. Vi har absolut ingen brådska med honom, trots att han blir 6 år iår.
Hade han varit en tävlingshäst hade han varit långt mer utbildad, och gått treårstester, kvalitetstävlan och allt vad det kan heta. Jag blir alldeles förskräckt av denna "utbilda-sin-unghäst-för-tävling-så-fort-som-möjligt-hysteri". När jag ser Diablo, som ändå inte är efter i sin utbildning på något sätt, och tänker att han skulle tävlas för fullt och hopptränas varje vecka blir jag ännu mer förskräckt - han är ju inte redo för detta! Varför skulle då en tre år yngre häst klara av det? Jag är helt övertygad om att det bara slår tillbaka mot hästen i form av skador förr eller senare, mycket ledsamt.

Igår red jag och mamma ut på våra tappra springare, jag red Sammy i halsring, barbacka, i alla gångarter både i skogen och på vägarna. Det är en riktigt häftig känsla!
Vi ska iväg till ridhuset imorgon och jag tänkte jobba honom i halsring då med. Ska försöka få med filmkameran, så kanske ett litet smakprov dyker upp här sen!

Förresten! Har någon något bra tips på proteinrikt men energifattigt foder? Vi har precis bytt hö, och där är värdena alldeles tokiga, så de får i sig på tok för lite protein, och Sammy får för mycket energi (det blir till att motionera lite extra). Vi har kollat på massor av olika sorters tillskott, men det är lite bråttom, så det vi bestämt oss för är Krafft Lusern. Det känns bra att det är ett opelleterat grovfoder (ger inte gärna pellets) och detta är som sagt det bästa vi hittat. Vet ni något bättre?

6 kommentarer:

 1. Hej hej:) Vi har oxå samma problem med protein/energinivåerna, inte lätt att få det att stämma. Jag letade oxå efter massa olika tillskott men kom fram till att den där luzernen är nog den bästa. Grovfoder är ju det bästa man kan ge. Än klarar sig Filur utan men vi får se hur det blir längre fram.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag använder eggersmanns stråmix o tycker det fungerar riktigt bra på min häst. Är dock oxå dyrt men väldigt bra.

  /Milla

  SvaraRadera
 3. Väntar med spänning på att kanske få se en filmsnutt eller några bilder på din och Sammys träning.

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Jag använder som tillskott ett lågproteinfoder som är fullvärdigt foder men lågt proteinvärde. Finns på www.lupicor.se

  http://www.lupicor.se/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=2_13&products_id=7

  Mitt sto har legat i farozonen för fång och jag ger endast lite av detta, utöver bas bestående av halm och hösilage, när jag ridit tillsammans med lite nyponskalspulver (vilket hon älskar!). På hemsidan ser jag att de rekommenderar 2-4 kg per dag, då tror jag det baseras på högpresterande hästar som inte rids akademiskt... :)

  Mvh / Louise (med häst Peppar)

  SvaraRadera
 5. Sv: Nej det hade jag faktiskt ingen aning om. Jättebra att du skrev det, är ju väldigt viktig fakta. Är inte så bra på hoven men har tänkt lära mig mer så ju mer fakta ju bättre :)

  SvaraRadera
 6. Karin:
  Mamma filmade litegrann, men med sin filmkamera (som jag inte tog med hem till mig), och jag är fruktansvärt oteknisk. Men på något sätt ska jag försöka få in filmen i min dator, och då kommer den upp här! Jag tänkte däremot försöka fota/filma lite med min kamera imorgon om vädret tillåter! :)

  SvaraRadera