8 februari 2010

Hovben

I fredags hade jag en jobbig dag i skolan, men så kom jag in på sista lektionen som var naturkunskap, och vad står innanför dörren om inte ett hovben (med tillhörande kronben och kotben)?!
Då sken jag upp må ni tro! Jag pratade hela lektionen med mina måttligt intresserade klasskamrater om hur skoningen hade deformerat hovbenet och allt möjligt annat spännande (tyckte jag..) Däremot verkade min lärare lite imponerad över mina kunskaper, så vi får väl hoppas på ett MVG i naturkunskap tack vare Strasser då.

Det jag menade med att hovbenet var deformerat var detta;

Deformerat hovben från skodd häst till vänster, friskt hovben från mongolisk vildhäst till höger
Bilder lånade från hovvårdsförbundets hemsida

Ser ni hur det vänstra hovbenet ser ut i tån? Detta har orsakats av bankandet på tåkappan på skon och höga trakter som gör att de belastar hovbenet felaktigt. Detta heter med finare ord Craina solearis marginalis! I vanliga anatomiböcker visas hovben som det till vänster upp som korrekta. Det gör mig ledsen..

5 kommentarer:

 1. Så det ser ut :( Det är verkligen hemskt vad skoningen gör mot hästarna! Bara folk kunde börja förstå.. :(

  / Malin

  SvaraRadera
 2. Tack Maja för en toppen-blogg! Jag har länkat dig från min blogg så att förhoppninsvis fler ska kunna ta del av dina inlägg. Hoppas det är ok :)

  SvaraRadera
 3. ush, som du skriver de visar alltid vildhästarnas hovben, men inte den vardagliga hästens, hade det kommit upp brevid hade det kanske varit ändrade åsikter även bland folk som inte har med hästar att göra (vilka nu bara tycker att häsarna måste frysa)..
  vad läser du för naturkunskap? jag har läst både natur a o biologi a o det närmaste häst vi kom var etologin vilket då var min stora favorit :)

  SvaraRadera
 4. Nej, de hovben som visas upp är de skodda hästarnas, alltså de deformerade. Det som gör mig upprörd är att man tror att de deformerade hovbenen är korrekta. Vildhästarnas hovben visas så gott som aldrig upp i böcker.
  Jag läser naturkunskap A, jag hade väl en himla tur bara att vi fick kolla på hovben :)

  SvaraRadera
 5. Lina:
  Självklart är det okej att länka! Kul att du gillar den :)

  SvaraRadera