6 maj 2012

Fem dagar av enorm inspiration - lördag, söndag

När lördagsmorgonen kom var det alltså dags för kurs för Bent Branderup.
Dagen startade med teori i vackra smedjan där Bent började prata om ställning och böjning. Här var det mesta saker jag hört förr, men det är alltid nyttigt att repetera och varje gång förstår man något lite mer ingående.
Han gick igenom hur en korrekt ställning ser ut, samt böjning som kommer med höft och rotation i bröstkorgen. Inte förrän hästen är korrekt ställd och böjd kan vi börja kontrollera kraft och riktning.
Något som är viktigt att tänka på är att ytter framben lätt kan bli stört av, och dras mot väggen. Därför görs skolorna med fördel lite innanför spåret för att underlätta lyftet av ytter bog.

Mamma och Diablo red som nummer två, så strax efter teorin var det dags för första passet. Bent hade inte sett Diablo tidigare men tyckte han var mycket fin (fast lite tjock ;) )
De fick visa hur de brukade jobba, vad de var bra på och vad som var svårare. De jobbade liknande som när mamma red för Christoffer och Diablo skötte sig kanon!

När alla duktiga ryttare och hästar ridit sina första pass var det dags för lunch i Smedjan kombinerat med teori igen.
Bent pratade om hur skolorna blir korrekta och sa bland annat att en öppna inte är en öppna om ytter bog och framben inte lyfts och blir lättare eftersom det är en reaktion på att inner höft sänkts och behålls framme (vilket ger en diagonal rotation, sänks inner höft höjs ytter bog)
En sluta kan inte göras utan att inner höft är kontrollerad, då inner bak fortfarande måste svinga framåt och inte ställas ut. För att korrigera inner bak i slutan använder man sig inte utav inner skänkel som man kan tro, utan ytter, men då som omramande skänkel.
Över lag pratade han mer om framben än vanligt, men inte att man ska inverka via frambenen, utan att dessa rörelser indikerar om bakbenen gör rätt eller inte. Den kraft som produceras bak syns i frambenens riktning.
Något som egentligen är ganska självklart, men som är värt att säga, är att i en ryggning så ska benen följa kroppen, inte tvärtom. Detta är början på skolhalten eftersom kroppen svingar bakåt.
 I en halvhalt ska reaktionen ske i knä och has i det bakben som befinner sig i marken vilket ökar framsvinget i det andra bakbenet. Reaktionen ska alltså inte bli att hästen bara saktar in och kortar steget.
Det är viktigt att vår hand och vår sits säger samma saker och att man då är medveten om vilka hjälper man egentligen ger hästen. Vi måste även vara mottagliga för information och kunna känna i handen om det blev rätt bakifrån.
Och varför blev hästen egentligen lätt i handen? Blev den lätt på rätt sätt eller släppte den bara? Hamnade den kanske bakom hand och blev lös och medgörlig därför? Eller så blev det faktiskt rätt! :)

Ridpasset på eftermiddagen blev inget ridpass, utan arbete vid handen för mamma och Diablo.
Detta var mycket nyttigt och Bent visade med Diablo några gånger när det var något de inte riktigt fick ihop. De tränade mycket på diagonalisering även från marken, något som Diablo tyckte var ganska roligt verkade det som!

Ett sista teoripass hanns med på kvällen (pust!) då jag har för mig att han pratade om pedagogik. Här var jag så slutkörd att jag inte orkade ta några anteckningar, utan lyssnade bara istället.

På söndagens ridpass så red mamma igen. Här hade polletten verkligen trillat ner hos både henne och Diablo! De var jätteduktiga och fick mycket på plats som de övat på de tidigare ridpassen. Diablo är så tydlig på det sättet, så när saker och ting blir rätt syns det otroligt tydligt!

Fina bilder från kursen, både på mamma, Diablo och alla de andra deltagarna finns på zahlo.se!

Jag hade med mig hinkvis med inspiration och nya kunskaper hem, en utvärdering på hur min träning gått och hur mycket vi utvecklats med dessa nya pusselbitar de senaste två veckorna kommer imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar