26 oktober 2010

Svenskt Avel- och Sportchampionat 2010

Tidigare idag satt jag och tittade lite på ritter från Svenskt Avel- och Sportchampionat som hölls i Flyinge tisdag till söndag förra veckan. Vissa klasser finns filmade och finns att se HÄR.
Till en början blir jag alltid lika förskräckt över att det ens är tillåtet med 3-årstester. Hur många 3-åringar som visas upp på denna tävling tror ni är lika fräscha när de är 15 år, 20 år? En 3-årig häst är bara bebis och ska knappt vara hängd på, det är min bestämda åsikt!

Jag skrev ner en liten lista med saker som jag reagerade på när jag satt och tittade:
 • Alla hästar i de ritter jag såg gick ganska kraftigt bakom handen. Oavsett om det var en 3-åring eller en 6-åring.
 • Säkert hälften av hästarna jag såg gick med öppen mun som en reaktion på att ryttaren hängde i tyglarna för glatta livet bland annat på grund av...
 • ...de extrema gångarterna. Jag tycker att aveln börjar gå till överdrift med detta bensprattel. Titta bara på t.ex. Totilas, det är inte dressyr, det är cirkuskonster!
 • De 3-åriga hästarna gick i mycket kort och hög form. Citat från Ridsport: "Dagens ord förkortas KIF och betyder "kort i formen", vilket var ett vanligt uttryck från domkollegiet." Men ändå rider alla sina hästar så? Var blev det fel?
 • Hästarna rids så mycket på yttertygeln att de går utåtställda i hörnpasseringarna och vissa hästar gick faktiskt utåtställda även på volten.
 • Alla ryttare sitter i stolsits.
 • De 3-åriga hästarna går kraftigt bakom handen även när de ska söka sig fram och ned.
Nu ser jag själv att jag verkar väldigt negativ, men för mig är detta så pass allvarliga fel, som jag tror kommer att förstöra dessa fina hästar, att jag måste göra min åsikt hörd någonstans!
Var det någon som var i Flyinge och tittade? Eller någon som kikat på ritterna över internet? Hur ser ni på denna sorts ridning?

1 kommentar:

 1. Fin blogg !
  All bra idag ? :)

  Följa varandra med bloglovin ? :)

  SvaraRadera