27 oktober 2010

Utfodringstips

Någon önskade lite tips på hur man kan lösa utfodringen när hästarna går på lösdrift, så jag tänkte berätta om hur vi gör och vad det finns för alternativ.

Havre och lusern ger vi hästarna i plastbaljor ute i hagen, supersmidigt och bara att skölja ur efteråt. Detta får de två gånger per dag och det tar inte många minuter per gång:

Hö får de såhär:

Ta en lastpall och sätt dit två pallkragar, snickra ihop dessa med pallen så att hästarna inte kan lyfta bort dem, så har du en bra låda att lägga foder i.
Förut la vi höet direkt i dessa lådor (innan hästarna hade fri tillgång på hö). Nu med fri tillgång behöver ätandet begränsas till viss del och då är dessa hönät HÄRIFRÅN alldeles utmärkta!
De finns i olika storlekar och i den storlek vi valt får man plats med en vanlig liten höbal.
Obs! Tänk på att knyta fast nätet i lådan, annars är det stor risk att hästarna drar iväg med nätet och lägger det i leran eller någon annan olämplig plats för foder.

Jag tycker att det är viktigt att ha tak över hästarnas hö, så att det håller sig fräscht, särskilt om man har en stor rundbal med hösilage, som står ute länge.
Exempel på tak kan vara:
-Inne i ligghallen om måtten tillåter
-Under ett träd
-Bygg ett litet utstickande tak från ligghallens vägg

Andra lösningar för utfodring av höet kan vara:
-Höburar
-Foderbord med tak
-Upphängt hönät

Tänk på att det bästa för hästen är att äta så nära marknivå som möjligt, så har man möjlighet till det är det den bästa lösningen!

Försök även ha vattnet på en annan plats än fodret, så att hästarna rör på sig. Tänk även på att hästarna inte gärna dricker om vattnet är iskallt. För att slippa springa med varmvatten i hinkar flera gånger om dagen under vintern finns eluppvärmda vattenkar att köpa hos thermobar.se och en lite billigare variant hos bole.se.

Om det blir lerigt i hagen runt utfodringsställena så är Paddex ett superbra grus att lägga där. Det packar sig och är lätt att hålla rent utan att gruset följer med. Se mer info om Paddex HÄR.

Hoppas ni som har eller funderar på lösdrift fick lite tips och råd nu!

5 kommentarer:

 1. Så snälla dina hästar är - mina välter upp och ner på foderhinkarna så fort jag sätter in dem. Oklart varför, eftersom de går miste om en hel del mat då.

  Detta ofog har jag stävjat genom att lägga bildäck lite varstans längs staketet. Bara att sätta hinkarna i bildäcken utifrån. De lär sig ganska snabbt i vilken ordning de får mat och ställer sig snällt vid varsitt däck.

  Ett annat plus med detta förfarande är att jag kan lämna hinkarna där utan att de blåser iväg. Två omgångar hinkar, så är man i hamn. Dessutom kan man skifta däck om det börjar bli lerigt.

  Hoppas att detta kan hjälpa någon.

  /Karin

  SvaraRadera
 2. Karin:
  Det verkar ju dumt av dina hästar att välta ut sin mat, men smart lösning med bildäcken!
  /Maja

  SvaraRadera
 3. svar: tack för kommentaren om min edward och bella målning:D haha, här har du en till twilight fantast!:D

  kram!<3

  SvaraRadera
 4. ang. höreduceringsnäten
  Jag tänker i alla fall på andra lösningar.
  Hästen har ju ingen mättnadskänsla. Den äter för att behovet av att tugga finns där. Jag vet av erfarenhet att fri tillgång på hösilage inte är något speciellt bra alternativ. Dock behöver ju hästen höet, men då kan man ju faktiskt fodra med hö eller släppa på dom på höet några gånger om dagen, men istället ha fri tillgång på halm. Halmen har så lågt näringsinnehåll att det är mkt bra som tuggmaterial.
  Jag tycker inte om de där näten. De drar med sig för ånga risker :s jag har inte provat dom, men å andra sidan finns det bättre lösningar på samma problem :)
  Men jag ska fortsätta läsa din blogg.

  SvaraRadera
 5. Jenny:
  Att hästar inte skulle ha någon mättnadskänsla har jag aldrig hört tidigare. Dock ser jag på mina egna hästar att de Inte äter ständigt, utan i omgångar, trots att höet (ej hösilage) finns där hela tiden. Övrig tid strosar de omkring lite, eller står och vilar. Borde det inte vara så, att om de inte kände någon mättnadskänsla så skulle de i princip äta ihjäl sig?

  Näten ser jag ingen som helst säkerhetsrisk med, då de är väl fastknutna i lådorna samt att våra hästar är barfota, så inga skor kan fastna i näten. Maskorna i näten är så små att inga hovar eller annat kan fastna i dessa. Jag kan garantera att de inte på något sätt kan skada sig på näten. :)

  /Maja

  SvaraRadera