14 september 2012

Att variera & planera ridningen

Jag kom på mig själv för några veckor sedan med att jag red alldeles för mycket på ridbanan. Jag tränade och tränade dag efter dag och tänkte att vi skulle utvecklas av det. När jag märkte att Sammy inte verkade tycka att det var roligt att träna på banan började jag fundera över hur mycket jag varierade min träning just då egentligen. Nästan inte alls kom jag fram till..
Då började jag skriva veckoplaneringar för min ridning, något som hjälpt mig enormt och idag fick jag resultatet när vi var på ridbanan! Sammy var så glad och arbetsvillig som han inte varit på länge, han gjorde allt jag bad honom om och var så mjuk och följsam.

En vanlig veckoplanering kan se ut såhär:
Måndag: Dressyr på banan
Tisdag: Uteritt
Onsdag:Arbete vid hand / longering
Torsdag: Vila
Fredag: Dressyr på banan
Lördag: Uteritt
Söndag: Arbete vid hand / longering

Annat att variera träningen med är Working Equitation!


Jag lägger även in hoppning ibland men inte varje vecka, men det är också något jag och Sammy tycker är grymt kul!
Det jag upptäckt (eller återupptäckt egentligen, jag vet inte varför jag fastnade på ridbanan en period) är att både Sammy och jag finner mer glädje i träningen när jag varierar den. Två dagar dressyr blir ibland tre (men inte på bekostnad av uteritt eller vila), men inte mer än så då det stjälper mer än hjälper vår utveckling.

Dessutom är markarbetet och longeringen grymt givande med fördelen att Sammys rygg inte belastas och han kan arbeta mer fritt.

Hur noga är ni med variationen av er ridning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar