22 september 2012

Debattinlägg Hippson

"Som jämförelse är det intressant att se att stora delar av världseliten och övriga hästhållare verkar ignorerar den överväldigande mängd forskning som visar på alla positiva effekter av rörelse och social kontakt med andra hästar, forskningsområden vilka ger mer än 100 träffar vardera. Argumenten för att hästarna inte hålls på lösdrift tillsammans med andra hästar, eller ens släpps ut i hage dagligen, är just rädslan för att hästarna ska skadas - trots att forskningen visar något helt annat."

Hippson kan man läsa en debattartikel som heter "Rollkur vs. Forskning" just nu. Till artikeln finns även all källhänvisning till forskningen i ämnet som man använt sig av.
Ett mycket bra och intressant inlägg där man ifrågasätter användandet av rollkur på dessa dyra hästar då det inte finns någon långsiktig forskning inom ämnet.
Det är märkligt hur man lutar sig mot forkningen inom så många områden, men kommer det till detta eller exempelvis hästhållning (som citatet ovan) så är man blind inför den forskning som finns.
Duger bara forskningen när den är till ens fördel?

Man belyser även att det finns forskning som visar på att hästar som rids i rollkur uppvisar i stort sett alla obehagsbeteenden genom att piska med svansen, backa, försöka bocka osv. Forskning visar även att hästar som rids på detta sätt är räddare än andra och inte gärna går tillbaka till de ställen där de ridits på detta sätt.

Är det okej att använda vilken metod som helst för att nå framgång?
 Bild Härifrån
Rollkur är ett ständigt hett och diskuterat ämne och min åsikt är att inga rosetter och priser i världen kan rättfärdiga att man rider på detta sätt. För visst verkar metoden ge tävlingsresultat - men till vilket pris?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar