1 mars 2010

Dressyr i världsklass..?

Har precis tittat på sammandraget från küren i Scandinavium på SVT-play. Jag är helt mållös..

"Med stadigt huvud och fritt buren hals, där nacken som regel är högsta punkt, samt med nosen i eller något framför lodlinjen"
"Med sluten mun och med tungan under bettet, skall den lugnt tugga på detta."
Detta är det som står i TR (Tävlingsreglementet) om hästens form.
Det jag ser gång på gång, vare sig det är en regional ponnydressyr eller kür i Scandinavium, är hästar som går tydligt bakom lodplanet (med 3:e halskotan som högsta punkt, ej nacken) samt med öppen mun.

Om en häst på tävling går över tygeln, får denna aldrig högre än 6 poäng (gränsen för godkänt) på den rörelsen, eftersom den inte uppfyllt de kriterier som gäller för formen.
Då borde väl en häst som går bakom handen på tävling inte heller kunna få över 6 poäng på den rörelsen när detta sker?
Det skulle betyda att de hästar jag såg idag inte skulle kunna få över 60% för sina prestationer. Så är dock inte fallet, utan de ligger på runt 80% och blir höjda till skyarna av kommentatorer, domare och publik.

Dessa åsikter om formen är inte ens skrivna av någon "motståndare" till tävlingsdressyren, utan är "reglerna" för hur hästens form skall vara på tävling, fastslagna av Svenska Ridsportförbundet!
Jag blir så frustrerad, varför, varför har denna kunskap bara gått förlorad? Eller bryr man sig bara inte längre?
Kanske finns faktiskt inte kunskapen längre, iallafall inte om man ska tro kommentatorn som sitter och säger att hästen går med nacken som högsta punkt, då det är väldigt tydligt att den inte gör det, utan 3:e halskotan är som vanligt högst. Tror de faktiskt att nacken sitter där? Jag kan inte tolka det på annat sätt..

Minna Telde red iallafall i särklass trevligast, hon har nog de mjukaste händerna av alla på den nivån!

Häst som går bakom hand och med öppen mun, som det brukar se ut.

12 kommentarer:

  1. Ja du Maja......Jag kikade också men bara några ekipage för sen fick jag den där olustkänslan i magen över hur hästarna går och hur spännt allt ser ut.
    Minna är som du skrev i särklass trevligast om man nu måste välja.
    Allt för många hästar blir runtburna av ryttarens hårda händer samt att jag tycker mig se hjälplösheten i hästarnas ögon då dom blir tvångshållna i en position som inte är bra för dom.

    Det bästa vore om alla kunde ta sitt förnuft till fånga och börja lära sig mer om hur hästar är byggda, hur dom fungerar och sen veerkligen fundera på varför man rider.Allt för många hästar ses som tävlingsredskap och inte för de underbara varelser dom faktiskt är.

    SvaraRadera
  2. Jag tänker också att det handlar om okunskap, helt klart vore det bra om fler fick mer kunskap. Sedan är det ju ett stort problem att en del av dem som faktiskt "borde" veta bättre verkar vara fokuserade på annat, typ bensprattel och spektakulära rörelser än vad dressyren faktiskt handlar om. Samspel och gymnastiserande.

    SvaraRadera
  3. Håller helt klart med!

    Jag undviker att se dressyrtävlingar då jag blir så himla frustrerad.

    Om bara domarna kunde följa TR i sina bedömningar skulle allt vara så himla mycket bättre och folk skulle inte ha något annat val än att följa det, om de vill tävla och komma någon vart.

    / Malin

    SvaraRadera
  4. Suck ja. Du har så rätt.
    Jag älskar dressyr men jag vill inte se den sorten som uppvisas på högsta nivå.
    Om nu författarna till TR har missuppfattat något så borde TR revideras eller som du säger bedömningspunkten med hästens form mm ge dessa ekipage en 6a och i vissa fall till och med 5-mässigt.
    Sorgligt...
    mvh Therese

    SvaraRadera
  5. Hittade din blogg via hobbyryttaren.se, vad härligt engagerat du skriver. Håller helt med dig vad gäller tävlingsdressyren. Man undrar om utvecklingen kommer att gå mot ännu mer extrema rörelser och kroppshållningar, men nånstans sätter ju ändå naturen och fysiken en gräns?

    SvaraRadera
  6. Ellen:
    Vad kul att du tycker det!
    Ja, dagens tävlingsdressyr handlar verkligen bara om "bra" avelsarbete, inte mycket om bra ridning. Det gladde mig att se att Ankys häst faktiskt inte fann sig i hennes ridning denna gång, det var mycket missar pga hennes explosiva ridstil..
    Jag skulle väldigt gärna se hur ni har det på Väddholmen, har velat besöka hovkliniken sedan jag hörde att den öppnade! Går det att komma på "studiebesök"? :)

    SvaraRadera
  7. Therese:
    Visst blir man frustrerad? Det vore en sak om det faktiskt stod att man skulle rida som de gör, men det gör det ju inte! Att de säger en sak och gör en annan stör mig något så enormt. Jag har iochförsig aldrig varit något stort fan av dubbelmoral..

    SvaraRadera
  8. Malin:
    Jag blir också frustrerad och ledsen, men samtidigt sporrar det mig att fortsätta kämpa för att sprida en annan syn på hästar och ridning! :)

    SvaraRadera
  9. Karin och Lena:
    Jag är också övertygad om att det handlar om okunskap. Dock tror ju de som befinner sig på denna nivån att de besitter all den bästa kunskapen om hur hästar fungerar - eftersom de presterar bäst på tävlingsbanan. Vad de inte tänkt på är att deras ridning kanske inte är den bästa för hästen, även om man vinner priser på det..

    SvaraRadera
  10. Hovkliniken ligger lite i träda för tillfället då jag håller på att starta upp mina studier igen. (Fast jag har självklart kunder som vanligt.) Kursgården är dock i full fräs, till helgen har vi kurs för Christina Drangel, om du vill kan du ju komma då! :) Annars går det bra att göra studiebesök närsomhelst om du vill kika på barfotahästar överhuvudtaget, hör av dig bara.

    SvaraRadera
  11. Okej, jag kommer gärna när hovkliniken är igång, och ser hur allt fungerar! :) Jag bor inte sådär himla nära (Nyköping) så det blir en bit att åka tyvärr.. :/ Vet du när hovkliniken sätter fart igen?

    SvaraRadera
  12. Framtiden får utvisa när hovkliniken kommer igång igen. :) Om du vill kan jag lägga till dig till mailinglistan så får du våra utskick och kan se vad som händer!

    SvaraRadera