12 januari 2011

Benlindor

Den senaste tiden har jag sett en hel del olika kommentarer och tips i olika bloggar som menar på att man ska linda hästens ben för att få igång blodcirkulationen. Var blev det fel undrar jag? Inte ens när jag fortfarande lindade (jag tävlade dressyr och hade alltid benlindor som matchade schabraket..) var det för blodcirkulationens skull, utan för att ge benen "stöd" vid ridning. Ett "stöd" som jag idag lärt mig gör mer skada än nytta.

Detta kan man i boken Ett sunt hästliv läsa om benlindor och benskydd;
"Nedre delen av hästens ben består av ben, skinn, ligament, senor och blodkärl. Diametern hos blodkärlen är relativt liten när hästen är i vila. Benlindor, som av nödvändighet sätts på då hästen står still, har, förutom att trycka samman blodkärlen något, liten skadande effekt så länge hästen förblir stillastående. Men då hästen börjar röra sig och blodkärlen behöver vidga sig för att förse den nedre delen av benet och hoven med blod hindras cirkulationen av de åtdragna benlindorna.
Artärer som har kraftiga, stabila väggar påverkas mindre än venerna vars väggar är tunna och sladdriga som innerslangen i ett cykeldäck. Venerna utvidgas endast då blod trycks igenom dem, men under åtsnörande bandage kan de inte göra det och hos hästen finns det inte någon muskelvävnad där venerna kan ta utrymme (som hos människor) i den här delen av benen. Resultatet blir att blodet inte kan återvända upp genom benet i samma takt som det pumpas ner och venerna i regionen blir som ballonger (över tid kan det ge åderbråck).
När hästen är i vila ligger djupa böjsenan nära det timglasformade skenbenet. När benlindorna placeras runt benet då hästen är i vila trycks senorna något närmare benet. Då hästen rör sig börjar böjsenorna, som dras samman i varje steg, att med avsevärd kraft snärta mot bandaget. Kraften i slaget och skavandet (inte bara på böjsenan, utan också på andra senor och ligament) kan leda till kroniska inflammationer.
En benlinda kan knappast skydda senorna från kraften hos en skodd bakhov. Det borde vara vettigare att ta av skon och läka den deformerade bakhoven och på det sättet ta bort orsaken till problemet. När man betänker att en enda böjsena kan bära vikten av fyra hästar (den kraft som uppstår vid landningen efter ett hopp) borde det vara klart att den inte behöver något skydd om hästen används på ett vettigt sätt och tränas upp så att den kan anpassas och bli starkare av sig själv."

Sammy med benlindor på en prisutdelning

Många reagerar säkert på detta med "Det beror på hur man lindar, om man lindar rätt är det inte skadligt!", men jag skulle vilja påstå att om man ska linda för ridning på ett sätt som inte påverkar hästen på ovan beskrivna sätt måste man linda så löst att man lika gärna kan strunta i dem, de skulle bara ramla av.
Slutsats angående påståendet att benlindor skulle öka blodcirkulationen: Även om benlindorna i stillastående inte gör så stor skada, kan de aldrig öka blodcirkulationen, utan ger om någon effekt, den motsatta.

18 kommentarer:

  1. intressant läsning (som vanligt), det här är en av många andra saker som jag tror en hel del hästägare fått om bakfoten. Jag har aldrig riktigt fattat vitsen med lindor, använder det därav inte till mina egna hästar. Behövs skydd knäpper jag på benskydd istället. När det handlar om att hålla benen varma, finns det inte smidiga "snabbandage" för det? Aldrig behövt använda men det blir väl inte samma slags tryck från dem som av lindorna.

    SvaraRadera
  2. Gamla hästen blir faktiskt väldigt kall om ben och hovar när det är riktig vinter. Även om det är jobbigt att hålla på och linda så kan jag faktiskt inte låta bli - benen blir varmare och hon går bättre.

    Därför lindar jag. Fleecelindor.

    /Karin

    SvaraRadera
  3. Hanna:
    Tack så mycket! Jag kan använda skydd någon gång ibland om jag ska hoppa med en ovan häst exempelvis, som inte har koll på sina ben och alla bommar.
    Om jag av någon anledning skulle vilja hålla benen varma och hjälpa blodcirkulationen då hästen var stillastående, skulle jag kosta på mig snabb-bandage från Back on Track. Dessa sitter inte lika hårt och hjälper faktiskt cirkulationen en aning. Men det känns dumt att lägga pengar på då det inte är svårare än att ta av skorna och släppa ut hästen. ;)

    SvaraRadera
  4. Karin:
    Det är ju självklart upp till var och en om man väljer att linda benen eller inte, och med en gammal häst kan det vara svårt att börja med en hov-rehabilitering även om man skulle vilja. Har du provat med Back on Track? Jag har bra erfarenhet av deras produkter :)

    SvaraRadera
  5. velepa - NH inspiration:
    Tack ska du ha! :)

    SvaraRadera
  6. Hej Maja!

    Gamlan är alltså barfota, men lite skruttig. Utan benlindor - iskalla hovar, med benlindor - varma hovar och varmt under lindorna när jag byter. Så det blir inte sämre cirkulation i alla fall. Nej, jag har inte provat Back on Track. Hon ska kanske önska sig det i 20-årspresent :-)

    /Karin

    SvaraRadera
  7. om man vill hålla igång blodcirkulationen på sin häst är det bättre att låta den gå ute dygnet runt i en stor hagen! så gör jag med mina hästar och har aldrig haft problem med skador

    SvaraRadera
  8. Hej! Bara undrar.. Vad ska man ta för något om hästen har ett sår? Eller om man 'måste' ha bomull under eller något sån. Men har du något tips på vad man skulle kunna ha då?

    SvaraRadera
  9. Jag har lärt mig att det är såhär det fungerar när man lindar med fleece, elastiska lindor ska ge blodkärl och senor möjligthet att utvidgas och röra sig, låter i mina öron rimligt.

    SvaraRadera
  10. Karin:
    Det kanske är så att lindorna är så täta att det blir varmt under, men jag tror inte benlindorna kan bidra till ökad cirkulation. Back on Track tror jag däremot kan hjälpa till att öka cirkulationen :)

    Anonym:
    Kunde inte sagt det bättre själv! :)

    Anonym:
    Om hästen har ett sår som måste skyddas tycker jag självklart det är okej att linda med bomull och bandage. :) Sedan bör man inte låta det sitta för länge, sår läker bäst i friska luften. Men självklart finns det skador som behöver skyddas av ett bandage!

    Ellinor:
    Fleecelindor är ju såklart stummare än elastiska, men jag tror inte att blodkärlen och senorna ges tillräckligt med utrymme att utvidga och röra sig med elastiska lindor heller. Jag har aldrig lindor eller skydd på mina hästar nu för tiden och de har hur fina ben som helst!

    SvaraRadera
  11. Till Ellinor igen:
    Det är svårt att förklara i skrift, men mina tankegångar går så att den rörelse som sker inne i hästens ben, är så pass liten, att den inte är kraftfull nog att den elastiska lindan ska kunna utvidga sig (då man ju även har relativt tjocka paddar under). Om man drar i en elastisk benlinda behöver man ändå ta i litegrann för att den ska röra sig, och jag tror inte att blodkärlen och senorna kan få lindan att utvidga sig på detta sätt. Är du med på hur jag tänker? :)

    SvaraRadera
  12. Bra sagt! :) Jag lindar endast när vi ska resa, eftersom min häst är en riktig promenad-Nisse i transporten och med skor på hovarna som dessutom oftast är broddade vill jag inte låta honom vara "naken" där :)

    SvaraRadera
  13. Jag hänger med, men jag tror att den lilla rörelsen som sker inte hindras utav en bra, elastisk linda som inte sitter stenhårt.

    SvaraRadera
  14. Jag har haft min häst i 4 år, jag lindar i princip alltid benen när jag rider dressyr och när hon tvingas stå stilla länge. Nu har man ju säkert olika erfarenheter gällande benlindor och inte. När jag köpte henne så även fast hon bara var 9 år så hade hon redan då problem med gallor på benen när hon stått stilla för länge, och då började jag linda hennes ben vid lång vistelse i box då hon måste stå stilla länge och gallorna förvärras.
    Jag lindar aldrig "hårt", utan använder alltid bandageunderlägg. Ärligt vet jag inte om jag tycker att skillnaden är stor med eller utan underlägg, men jag tror att det är bättre för senan att ha något emellan den direkta lindan och benet.

    Under de 4 snart 4.5 år som jag haft henne så har hon ALDRIG varit skadad. De senaste åren så har inga gallor varit synliga på hennes ben och hon har superfina torra ben. Så enligt min erfarenhet så har det varit mycket positivt och till stor hjälp att använda lindor. Vid hopnning och uteritt så används benskydd och boots runt om, och endast för att hon har en jäkla bakbensaktivitet som sprattlar omkring då hon tycker det är skitkul att hoppa och rida ut, i början hade jag inga skydd men då fick hon massor med små ytliga sår på benen och kotan, så det är endast för att undvika skador som jag tycker det är ett behov av benskydd.
    Vi har till häst och han går alltid naken om benen, har aldrig varit i behov av att använda lindor eller skydd på honom. Och det passar honom perfekt.

    Jag har sett folk som lindat en tjock klump på benet och kan knappast ha någon positiv effekt, utan gör nog en hel del skada på hästen.

    Jag tror att gällande vad som är rätt och fel när det gäller lindor, så tror jag helt klart att det gäller erfarenheten, hur hårt det lindas. Om man lindar fel så gör det helt klart mer skada än är något bra. Jag tycker man ska linda så löst man kan utan att de ramlar av, att få ett jämnt tryck över benet och att verkligen vara försiktig när man lindar över senan som är så känslig.


    Detta är vad jag tycker, respekterar fullt ut vad ni tycker och det är bra att det finns olika åsikter. Jag har däremot helt klart fått positiv erfarenhet av lindor!

    SvaraRadera
  15. Jennie:
    Jag förstår ditt resonemang då du valt att ha din häst på box. Men jag är ju som alla vet av åsikten att hästar bör gå på lösdrift, och då finns ingen anledning att "hjälpa" hästen att hålla igång cirkulationen eller motverka gallor eftersom hästen rör sig fritt dygnet runt.
    Som bloggens namn Causam Remove - Avlägsna orsaken vittnar om är jag inte mycket för symptombehandling, utan är för att gå till botten med problemet. Till exempel: Har hästen dålig cirkulation i benen - ta av skorna, läk hovarna och låt den röra sig dygnet runt.

    Självklart respekterar även jag att alla har olika åsikter, det är alltid kul att skapa diskussion och kunna lära av varandra! :)

    SvaraRadera
  16. Ellinor:
    Då får vi helt enkelt agree to disagree som man säger. :)

    SvaraRadera
  17. Jag håller med, och hade det varit möjligt så hade jag helt klart velat ha min häst på lösdrift året om. Men ibland så måste man helt enkelt göra det bästa av den situation man har så att hästen mår så bra som möjligt. Och i mitt fall så finns inte den möjligheten då vi har uppstallning på ridskola och bor i lägenhet.

    Det är intressant att få höra vad alla tycker!

    SvaraRadera