2 januari 2011

Läsarfråga

Sara ställde denna fråga angående inlägget Täcken:
hallå där, jag hittade din blogg av en slump och kom in på detta inlägg. jag undrar vad du tycker om täckning när hästen är stel i muskler? Min häst är öm och stel i korset och har nyligen varit det i ryggen också (hon är under behandling av equiterapeut och hon är bättre i ryggen efter första behandlingen) och jag märker stor skillnad när hon är täckad och inte täckad. Hon blir bra mycket stelare och ömmare när hon inte haft täcke. Jag förstår helt grejen med att vi människor förstör för hästarna med täckandet men min häst är redan "förstörd" med det. Vad tycker du om detta? Jag vill ju att hon ska bli bra i korset... Mvh Sara

Svar:
Hej Sara!
Jag har faktiskt täcke på min häst när det är kallt, blött, och blåser ute, då jag märker att han mår bättre i ryggen av det. Unghästen som är "oförstörd" behöver aldrig täcke däremot. Jag tycker att man ska prova sig fram, man märker ju tydligt om hästen påverkas av vädret eller inte. Våra hästar är ju även oklippta, och pälsen skyddar mot de allra flesta väder. Bara kyla är inga som helst problem, men när det som sagt är blåsigt, kallt och blött får min häst täcke på sig för ryggens skull.
Min häst var tidigare en riktigt frusen liten sak, som alltid hade täcke på vintern, men sedan han går ute och får behålla sin päls klarar han sig utan de allra flesta dagar under året.
Så mitt råd är att du ska prova dig fram, och när hästen mår bättre i ryggen kan du säkert ta av täcket oftare och oftare!
/Maja

1 kommentar:

  1. Kul med svar så snabbt! Min häst brukar få gå utan täcke så länge som möjligt in på året och skulle säkert klara sig utan täcke om hon bara fick vänja sig vid det. Dock så skulle jag göra som dig och ha täcke när det är kallt, blött och blåser. Just nu känns det bäst att ha täcke på henne för ryggen och korset, equiterapeuten rekommenderade det. Hon sa hellre för varm än för kall om ryggen. / Sara

    SvaraRadera