1 september 2010

Fundering

Något jag tänkt på är att så fort man väljer att ta av sin häst skorna, eller släppa ut den på lösdrift, eller inte klippa av all päls, så får man ofta stå till svars för detta. Självklart är det för att man inte följer det vanliga mönstret. Men! Borde det inte vara så att det är när man slår på ett par skor, eller stänger in sin häst i en liten box som man verkligen borde få stå till svars? Det känns helt galet att man ska behöva försvara att man vill ge sin häst ett så naturligt liv som det bara går, när ingen ens höjer på ögonbrynen åt någon som har sin häst instängd i en 10 kvm stor box 20 timmar om dygnet. Håller ni med?

Glad barfotaponny

5 kommentarer:

 1. Ja Maja jag håller med dig. Såklart bör man inte behöva försvara varför man vill att sin häst ska ha det så naturligt som möjligt. Men som du säger beror väl det på att många bara "gör som alla andra". Många har nog inte ens tänkt tanken att de skulle kunna ha sina hästar exempelvis barfota utan den rådande åsikten är "ska hästen ridas så behöver den skos" vilket är väldigt långt ifrån sanningen skulle jag säga. Rörelsen (ridningen) är ju en förutsättning för att hoven ska fungera. Jaja, man kan fundera mycket kring detta. Men jag tror att utvecklingen är påväg åt rätt håll. Det känns som att fler och fler får upp ögonen för att ju naturligare vi behandlar hästen desto bättre mår den, vilket ju måste vara i intresse för alla hästägare, eller!?

  SvaraRadera
 2. Absolut. Dessutom fick jag ofta komentaren om lösdrift "Ja, det är ju bekvämt, man behöver inte mocka så mycket". När jag då talade om att vi med sju hästar mockade två ggr om dagen förstod de inte alls meningen med lösdrift. Samma sak när jag tog av Vinna skorna och valde en annan verkning efter att ha haft jätteproblem med fötterna. Det var ett jäkla ojande över stackars Vinna. Då frågade jag om det var mer okej att fortsätta en väg jag hade försökt utan resultat bara för att den är "normal". Det fick jag inget svar på. Det är synd att hästvärlden är så konservativ... för hästarnas skull.

  SvaraRadera
 3. Jag står på din sida!

  Att göra si eller så för att alla andra gör det är ingen god hästhållning tycker jag. Man ska lyssna på råd från andra. Men samtidigt tänka efter vad hästen faktiskt mår bra av och inte bara följa strömmen för att det kanske är enklast.

  SvaraRadera
 4. hästen jag hyr är så ömfotad att det inte går att vara utan skor (och sulor i fram på sommaren). ;< Lösdrift är nice men jag har min på box eftersom jag inte har möjlighet till något annat ^^ Han har en stor hage att gå i så det går bra iaf.

  SvaraRadera