16 december 2012

Säkerhet

Vad är egentligen säkerhet när det kommer till hästar och ridning? Handlar det bara om skyddsutrustning eller ligger det något mer i begreppet?
För en tid sedan såg jag en video där man håller på att rida in en häst. Efter många om och men kommer ryttaren upp på den rädda hästen varpå den bockar, stegrar sig och sparkar bakut oavbrutet de följande tio minuterna som visas. För mig innebär det en enormt osäker situation för både häst och ryttare oavsett vilken skyddsutrustning man försett sig med. Kunde man gjort något annorlunda för att förändra detta scenario? Inridning av hästar bör ske på ett sådant sätt att det är tryggt och säkert för både hästen och ryttaren och ska leda till en relation där hästen kan känna förtroende för sin ryttare. Det handlar om att ha gjort ett bra förarbete och lagt en grund som gör att ögonblicket då ryttaren sitter upp på hästen blir odramatiskt och ett naturligt nästa steg för hästen.

När vi flyttade till vår egen gård där vi bestämde reglerna själva red jag utan hjälm en tid, något som jag ändrade på i år. Inget speciellt hände men en dag insåg jag vad korkad jag var som red utan hjälm bara för att det var skönt och sedan dess är hjälmen alltid på, det är en så billig livförsäkring om olyckan skulle vara framme.
Dock anser jag att säkerhet inte bara handlar om att ha hjälm, säkerhetsväst och säkerhetsstigbyglar utan om hanteringen av och relationen till hästen. Säker hästhantering innebär alltså att man ska bygga upp en relation till sin häst som gör att det finns tillit vilket gör att en situation som kan innebära att hästen blir rädd eller osäker kan undvikas genom att hästen har förtroende för sin ryttare och litar på att man inte kommer utsätta den för faror. Det handlar också om ömsesidig respekt, om min häst blir rädd för något om jag leder den så bör den ha sådan respekt för mig att den inte kommer kasta sig över mig, utan respekterar mitt utrymme även i dessa situationer. För att uppnå detta är det också viktigt att vi visar respekt för hästens utrymme.
Med en sund relation till sin häst kan många olyckor undvikas, vilket alltså har minst lika stor betydelse i säkerheten som utrustningen.

Mamma backar Diablo med små hjälper,
en övning som hjälpt honom att respektera människans utrymme
Jag har även vissa saker jag tänker på utöver hanteringen av hästar när det kommer till säkerhet, sådant som sitter i ryggraden sedan många år tillbaka; jag lägger aldrig tyglar eller grimskaft på marken, jag går alltid före min häst genom en dörr, jag har alltid hjälm på mig när jag rider, jag binder inte upp min häst utan balsnören och jag går inte bakom en häst jag inte känner, för att nämna några saker. För trots en bra relation byggd på respekt får vi inte glömma bort att hästar är flyktdjur som reagerar annorlunda på händelser jämfört med oss människor.

Hur ser ni på säker hantering och ridning av hästar? Tänker ni annorlunda? Berätta!

1 kommentar:

  1. Jättebra skrivet! Ett starkt band mellan häst och människa där man litar på varandra är enligt mig den bästa säkerheten man kan ha. Olyckor kan ju givetvis vara framme, eftersom de som sagt är flyktdjur och jag tror vi alla varit i en situation där en häst kopplar bort allt annat än faran. Rätt utrustning, visst skitbra. Men finns det ingen kontakt mellan människa och häst kan många olyckor hända av just den anledningen.

    SvaraRadera