27 januari 2010

Dagens fundering

Jag är sådan av naturen att jag funderar mycket hela tiden och vill lära mig allt om allt. Därför hade jag en idé om att jag då och då skulle kunna dela med mig av mina hästrelaterade funderingar här på bloggen, och även skriva vad jag kommit fram till. Svaret skulle då innehålla både sådant som jag själv kommit fram till av erfarenhet, synpunkter och kunskap från tränare och folk omkring mig, samt sådant som är vetenskapligt bevisat. Låter det intressant?

Jag tycker iallafall att det är en bra idé, så här kommer den första funderingen:

Är det en bra sak att hästen skummar i munnen?

Rent instinktivt är mitt svar nej, det kan inte vara en bra sak. Men eftersom jag inte bara vill gå på vad min känsla säger så har jag både frågat runt och kollat på många sidor på internet där det stått om detta. De flesta verkar vara överens om att en överdriven produktion av skum tyder på att hästen inte är alldeles nöjd.

Jag minns att Bent pratat om detta mer ingående och menade att när hästen börjar skumma mycket i munnen, och att det börjar rinna (och stänka på bringan tex) så är öronspottkörteln klämd och producerar överdrivet mycket saliv. Dessutom kan hästen inte svälja när den är så pass ihopdragen att denna överproduktion sätter igång, vilket resulterar i att det rinner ut. När öronspottkörteln dagligen kläms ihop genom att man rider hästen i en ihopdragen form, så svullnar den upp, något som man kan se på alltför många hästar, tyvärr.
Häst riden i ihopdragen form
(ryttaren är med i topp 10 på dressyrens världsranking...)

Jag tror inte heller att en häst ska vara helt torr i munnen, utan lite lätt fuktig i och runt munnen som ett "läppstift". Om en häst tuggar lite ser jag detta som ett tecken på avslappning. (observera lite, om tuggandet går till överdrift är något fel)

Har ni några funderingar angående detta?

12 kommentarer:

  1. Intressant inlägg och en bra bild. På tal om bilder och vad vi ser så tycker jag att det många gånger är idé att ställa sig frågan "ser det harmoniskt ut" (då menar jag harmoni mellan häst och ryttare och inte ryttare och sadel, träns, bett eller annan utrustning=)) Bilden ovan skulle jag inte säga såg harmonisk ut någonstans. Jag tror precis som du Maja att överdrivet tuggande, dreglande, fläppande inte kan tyda på någonting bra. Däremot en rörlighet i munnen, mjukt tuggande, smackande kan vara tecken som tyder på tillfredställelse/koncentration. Helt klart skulle den överdrivna salivutsödningen kunna bero på klämd spottkörtel (jag ska ta upp funderingen under kurshelgen som startar i morgon) Som sagt, många gånger kan man avgöra vad som inte är bra genom just frågan "ser det harmoniskt ut?" Sedan är det klart att det kan vara flera saker (som på bilden ovan) som gör att harmoni inte infinner sig..

    SvaraRadera
  2. ..förresten..något som ser riktigt harmoniskt ut är bilderna på dig och Sammy. Vilket par =)

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig Maja om dina åsikter. Jag tycer även det ser ut som om ryttarens hand "bär" hästen som ett femte ben. Hals och mun ser fasthållen ut och att hästen inte går i egen balans är för mig en självklarhet. Bra att du tar upp sånt här i din blogg även om jag tror att de som skulle behöva läsa inte läser din blogg.
    Fortsätt så här!!

    SvaraRadera
  4. Det där har jag med funderat på!
    Har dock läst mycket om bettets inverkan på hästen, och att en häst med ett bett i munnen inte kan svälja "normalt". Därför att när man sväljer finns det inget utrymme kvar i munnen.

    Så jag anser att bettet är ju såklart en anledning till att hästen skummar. MEN, sedan kan den ju skumma olika mycket. Och en häst som skummar mycket, som du skrev, är absolut inte nöjd. Då bettet är överstimulerat i munnen.

    Bettet påverkar även tuggfunktionen i munnen, då hästen "luras" att den har mat i munnen så produceras då även mer saliv för att lättare kunna bryta ner födan.

    Dock så kan det ju inte heller vara bra om det inte produceras något saliv alls, för mig känns det som att det skulle tyda på en väldigt stum hand där bettet ligger stilla med ett konstant tryck. Alltså en som rider med en väldigt orörlig och hård hand.

    Hm.. det var nog mina tankar :)

    / Malin

    SvaraRadera
  5. Malin- Det finns de hästar som tuggar och får "läppstift" utan bett i munnen... Jag har sett det själv. Ville bara säga det!!
    /Emma

    SvaraRadera
  6. hej! great point! men man måste komma ihåg oxå att vissa hästar han få tuggandet som vet inte vad man ska kalla det, men som vissa står o väver eller krubbbiter i boxen, samma beteende fast på grund av fel ridning?!
    Förresten vet inte om du sett Ponnyakuten på svt? (http://svtplay.se/sok?cs,s,1,ponnyakuten,sample/ps,s,1,ponnyakuten,full/ts,s,1,ponnyakuten,title) kolla gärna. bra idee tycker jag MEN de stackars ponnysarna står i boxar HELA dagarna( på SOMMARN!) o de tränar sina muskler genom att väva!
    bra blogg btw! :) kommer nog skriva en själv snart hehe.
    /Joanna parellifantast, men har även ridigt en del för din mor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag sett ALLA 16 avsnitt av Ponnyakuten - JAG tror att eftersom de ska ha hjälp med problemen så övar de två ggr per dag om jag fattat saken rätt - och även om det oftast är fint väder så kan det ju regna, och vad gör hästar då? Rullar sig i lerigaste stället i hagen! (oftast) Det är ju inte direkt kul att träna (framför kamerorna) med ett träskmonster - dessutom gäller det BARA två veckor och med all omväxling hästarna får med övningar OCH lastning och barn i stallet så KAN de knappast HINNA utveckla en sån olat som vävning!

      Jag har annars sett nåt skräckexempel som nån stackare som fick gå ute en timme per dag/dygn, den hästen vävde - ute också!

      Nä, å ena sidan håller jag med, hästar ska vara ute så mycket de kan på sommaren och året om också för all del, men vid såna här speciella tillfällen så tror jag knappast de tar skada av att stå inne under de två veckor det gäller!

      Man bör dessutom tänka sig att hästarna återgår till sitt normala liv efter dessa två veckorna och att de får gå ute som vanligt! Hästar anpassar sig också rätt fort på främmande ställen!

      Men visst börjar hästar med krubbitning och vävning rätt fort om den har tråkigt - vilket den kan få om ridningen inte är omväxlande, om stallet är oinspirerande, om den är mobbad i hagen (tröstar sig själv) med mera - det går att åtgärda med leksaker som bollar i hagen (om hästen gillar det), kvistar med löv i stallet (gran-grenar funkar också) men lång utevistelse, helst dagar OCH nätter med hästkompisar är ju det allra bästa naturligtvis, gärna i stora kuperade hagar med berg och träd och så! (jo, jag vet, det går inte alltid att hitta)

      Jag har dock aldrig hört om att en häst få ett tuggbeteende av felaktig ridning? Att de tuggar "fel" då man rider - det har jag fattat - men menar du då att de tuggar efter ridningen också? Då har man ju i så fall misslyckats kapitalt med hästen och ridningen! - Jag återkommer och kikar på om du svarat - din kommentar är ju rätt gammal nu! :o)

      Radera
  7. Karin:
    Dela gärna med dig av vad ni kom fram till på kursen, spännande att se vad andra kan ha för tankar om detta!
    Tusen tack för berömmet, det värmer! :)

    SvaraRadera
  8. Emma: Att ryttarens hand blir hästens femte ben är verkligen det som händer. Jag är övertygad om att om dessa ryttare skulle släppa på tyglarna i en rörelse som piaff, så skulle hästen skjuta framåt som en kanonkula! All balans ligger i handen..
    Jag tror tyvärr inte heller att de som verkligen behöver läsa detta, är de som gör det. Men jag jobbar och hoppas på att fler och fler ska hitta hit, och så småningom även dem.
    Kul att du gillar det! :)

    SvaraRadera
  9. Malin: Jag tror absolut att det du säger är ännu en bidragande faktor till det som händer, men jag tror inte att det är den enda. Det är nog en kombination av det du och jag skriver. Kul att du kommer med synpunkter och fakta! :)

    SvaraRadera
  10. Joanna: Jag är inte alldeles säker på att jag förstår vad du menar med det första du skriver, menar du att vissa hästar har utvecklat ett överdrivet tuggande i ridningen, så att det blivit som en "olat" (som krubbbitning och vävning)? Om det är så, så tycker jag att man ska gå till grunden med detta och inte bara acceptera att det "råkat" bli så. Jag säger som jag brukar; Avlägsna orsaken, låt hästen vara häst! :)
    Jag har faktiskt sett alla avsnitt av ponnyakuten hittills, och det är skönt att se ett lite mjukare sätt att bemöta problemen än vad man är van vid. Jag har också reagerat på att de står inne så mycket, det hjälper knappast de stackars stressade ponnyerna att lugna ner sig.. :(

    SvaraRadera
  11. ja fast jag ser krubbtining/vävning som psykiskt, framförallt stressrelaterat mer. som vissa människor börjar bita på naglarna i stressade situationer, så han kanske vissa hästar känna sån hård press under ridningen att de utvecklar en "olat" fast jag tycker det är lite fel ord... ja precis men probemet är väll att många inte ser det som ett problem, "han har alltid varit sån", "han slemmar alltid!" "det är sån han är" vet jag inte hur många gånger jag har hört de svaren, på saker jag tycker är problem...

    SvaraRadera