9 december 2010

Utrustningstips

Jag har fått lite frågor gällande utrustning och vad jag använder den senaste tiden så jag tänkte göra ett inlägg om lite vad jag använder (och skulle vilja ha) och vart det finns att köpa.

Boots: Jag använder Marquis Supergrip som finns att köpa HÄR. Det är en av de dyrare modellerna på marknaden just nu, MEN - de går att brodda i och ur, så man behöver bara ett par! Andra boots måste man oftast borra hål i för att brodda.
Mamma använder sig av Cavallo Sport Boots som finns att köpa HÄR.
Jag använde tidigare Easy Boots Epic men tyckte att de var svåra och jobbiga att få på. Många svordomar blev det.. Melissa har även ett par Cavallo Simple Boots, men dessa är väldigt klumpiga och osmidiga tycker jag.
Om ens boots skulle vara för stora finns det nästan alltid sulor att köpa till alla modeller, så att de blir lite mindre.

Sadlar: Melissa har en Ecuyer med läderbom från Deuber & Partner. Själv ska jag troligen köpa en Star-Trekk Espaniola när jag fått min sadel såld. Båda finns att köpa HÄR, HÄR och även på många andra ställen.
Jag använder just nu en barbackasadel från Horse Dream, som finns att köpa HÄR. Denna är superbra då det går att fästa stigläder i den och den är även ett mycket billigare alternativ än en sadel.

Schabrak: Jag tycker att de akademiska schabraken som Mias RS gör är helt outstanding; suverän passform och bra kvalitét. Dessutom kan man välja nästan vilka färger som helst på schabrak, kantband och passpoal. Finns att köpa HÄR.

Huvudlag: HÄR finns det underbart fina huvudlag. Jag tycker även att de rundsydda islandsnackstyckena från t.ex. Hööks är mycket fina. Just huvudlag finns det ju hur mycket som helst av, kommentera gärna var ni hittat just era!
Pannbanden vi använder kommer från GlenGordon och finns i de flesta ridsportaffärer.

Kapsoner: Vi använder oss av både longerkapsoner och semikapsoner (som man fäster i tränset) till våra hästar. Vi har bara kapsoner med kedja istället för fast järn, då det känns trevligare. Våra semikapsoner kommer HÄRIFRÅN, och longerkapsonen vet jag faktiskt inte, men det är en liknande som den som finns på denna sida. Kapsoner finns även HÄR.

Bett: Min erfarenhet är att de allra flesta hästar trivs bäst med stångbettet som heter Alta Escuela. Detta har varit slutsålt överallt en längre tid, men nu såg jag att Markus Holst ska börja sälja dessa i januari! Jag ska genast köpa på mig minst ett sådant till. Där finns i princip alla andra bett man kan tänkas vilja prova också.

En sida jag verkligen rekommenderar är Markus Holst's ridsportbutik. Där finns ett stort urval av det mesta och till mycket bra priser. Det är snabb leverans och skulle något vara fel får man alltid skicka tillbaka eller byta.

Hoppas ni fick lite tips och råd nu. Fyll gärna på med egna utrustningstips och köpställen!

7 kommentarer:

 1. Jag blev tipsad och gjorde ett försök att beställa en sådan fårskinnsadel på en lokal hästbutik i våras, men det blev aldrig någon leverans. Har du med eller utan stöd på din? Jag rider en f.d. travare så jag gissar att det skulle underlätta med knästöd om jag beställer en sadel från Kaupre istället... men då blir det ju några hundralappar extra också.

  SvaraRadera
 2. Jag använder globus bettlöst träns på mina två häster (finskt kallblod och amerikansk varmblod travare). Jag använder bettlöst eftersom när jag rider min travare med bett öppnar hon munnen om jag drar något hårdare i tyglarna (vilket är nödvändigt annars stannar hon inte, hon kan vara ganska het) alltså att hon öppnar munnen ser jag som ett tecken på att det gör ont av bettet. Nosgrimmans funktion på ett träns är ju att se till att hästar inte öppnar munnen, därför kan ju många hästar ha ont i munnen och vilja gapa när det dras för hårt i i tyglar men vi ser det inte eftersom hästen faktiskt inte kan öppna munnen.

  Jag har Easyboot Epic och Easyboot Edge, Edge modellen hålls bättre på. Jag har läst att Easyboot glove är ska vara bra så jag funderar på att köpa ett par såna.

  Som ny uppfinning skulle jag vilja se en "gel-barbacka pad" som skulle ge maximal stötdämpning i trav :)

  // Michaela Österlund

  SvaraRadera
 3. Hej
  Jag undrar hur viktigt det är att rida med boots vid barfota? Jag har min barfota men har aldrig ridit med boots, visst blir det halt och ibland ömmar han.

  SvaraRadera
 4. Veronica:

  Jag rider inte med boots på vintern, eftersom barfota hovar på snö tycker inte är halt och is undviker jag. Men på sommaren har jag boots om jag rider på längre grusvägar, men på sand, skogsvägar eller lervägar använder jag aldrig boots. Inte använder jag boots heller om jag skrittar ca 1 - 2 km grusväg före jag kommer in på mjuk väg där jag har högre tempo.

  // Michaela

  SvaraRadera
 5. Jag använder boots(cavallo simple, fram bara) nu med brodar i för att få lite bättre grepp på packad snö.

  Fråga till Maja: Har ni provat brodda cavallo sportbooten? Den har ju tunnare sula så jag undrar hur det funkar.

  mvh Therese

  SvaraRadera
 6. Therese: Pratade med Erik just om sportbotsen och han sa att eftersom sulan är tunnare så får man "slipa ner" hylsan för brodden så att den blir kortare. Lite meckigt kan tyckas!

  Kram! Karin

  SvaraRadera
 7. Tack för svaret :)
  Har inte vågat mig ut och rida på vägarna än då snön känns hal där men dem kanske har så pass bra fäste? I sommaras ömmade han en del på grusvägar så blir nog att köpa in boots då ist men räcker det med bara fram eller vad tycker ni?

  Mvh Veronica

  SvaraRadera