29 januari 2013

Träning - hur ofta?

Något jag funderat över är hur ofta man väljer att rida för en tränare.
Som jag ser det finns det både fördelar och nackdelar med att träna ofta eller sällan och det är individuellt vad som passar en bäst. Dock anser jag att man inte bör rida för en tränare för ofta, eftersom det lätt hindrar att man blir självständig och nytänkande i sin ridning, samtidigt som man inte bör träna för sällan då man lätt lägger sig till med ovanor och fastnar på ett och samma ställe.
Inom den "vanliga" dressyren så vet jag att många rider för tränare så ofta som en gång i veckan, något som för mig är för ofta. Man behöver då inte tänka själv på samma sätt mellan träningstillfällena vilket lätt leder till att man inte utvecklas i ridningen på egen hand. Det är för mig viktigt att få reflektera över min egen ridning och fundera över vad som händer om jag gör på det ena eller det andra sättet och analysera resultaten.

Trots att min tränare bor 50 meter ifrån mig så rider jag inte allt för ofta för henne, eftersom jag har ett så starkt behov av att testa mig fram, fundera själv och sedan ta med mig dessa funderingar till henne vid nästa träningstillfälle. Om jag tränade en gång i veckan skulle dessa tankar inte hinna mogna fram vilket skulle leda till att jag inte utvecklades på det sätt jag ville.
Däremot tycker jag att intensivträning är ett mycket effektivt sätt att träna, såsom att åka iväg till någon en vecka och träna nästan varje dag. Då får man tillfälle att "hårdträna" och får verkligen något att fundera på till nästa gång. Dock är ju detta inget man gör allt för ofta vilket leder till att man hinner reflektera och träna ordentligt på egen hand mellan tillfällena.

Att träna för någon för sällan är inte heller det optimala eftersom man lätt lägger sig till med ovanor, speciellt om man, som de flesta av oss, rider på en ridbana utan speglar där man kan granska sig själv mer. Då är det viktigt att ha någon på marken som kan påpeka dessa saker man kan ha lagt sig till mig. Det är också lätt att tappa motivationen om man inte har några träningar att se fram emot.


För mig och Sammy funkar det bäst att rida för min tränare ungefär varannan vecka, eftersom det ger mig ordentligt med tid att träna och reflektera över min ridning där emellan.
Med Exito tror jag däremot att jag ska ta mer hjälp i början, för att allt ska bli rätt från start och att han därmed får en så bra grund som möjligt att stå på.

Hur ser ni på detta och hur ofta rider ni för en tränare och varför?

4 kommentarer:

 1. Eftersom jag inte rider alls för tillfälligt (snart klar med en tvåårig hovisutbildning) är det säkert 2½ år sedan jag red för tränare sist. Dock sitter ju ridningen i även när man sitter upp efter total vila så länge.

  Nu har jag ju ingen egen häst, men när jag tar emot träningshästar så brukar jag försöka rida lektion 1-2 gånger per period, dels för mig, dels för oss tillsammans. Då hästarna jag får på träning oftast är ur kondis eller iaf ordentligt överviktiga, så klarar jag mig på egen hand ungefär 1½ månad. 2 månader är smärtgränsen då det går från ren grund- och kondisträning till att börja hitta knapparna och ta det ett steg till.

  Så 1½ månad in i träningen är optimalt och då jag fått prova mig fram lite nu så har jag märkt att det sedan blir bra med ett andra träningspass 2 veckor efter det första. Beroende på hästen och dess problem (rider bara islandshäst) så är intervaller mellan träningstillfällena på en månad bra.

  Första träningstillfället får man lite bekräftelse på det man gjort och påbackning på det man varit lat med. Sen åker man hem och tränar. Hästen får smälta detta under lugn träning, beroende på hästens utbildning, och innan man hamnar tillbaka i samma mönster kommer man tillbaka till tränaren och tar upp ev problem och "undanflykter" som uppstått. Sen klarar man sig rätt bra en månad, innan det är dags igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett klokt upplägg du har! Det är ju individuellt för både häst och ryttare hur ofta man är i behov av träning, men för mig är huvudsaken en självständig och självtänkande ryttare som vet hur hon ska träna sin häst mellan tillfällena :)

   Radera
 2. Just nu är hästen under igångsättning, men att kunna träna för tränare varannan vecka hade nog varit lagom sen när vi är igång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varannan vecka tycker jag också är lagom, då hinner man träna och fundera själv innan det är dags igen. :)

   Radera