22 november 2010

Drömhäst

När jag ska köpa en till häst, om ett par år kanske, så vill jag ha en Welsh Cob. De är så fantastiskt vackra, och har mycket bättre förutsättningar för min typ av ridning än vad min Sammy har. Jag har hittat ett stuteri som föder upp lite större varianter av denna ras (mellan ca 1.50 och 1.60 i mankhöjd) och det är en helt perfekt storlek för mig.
Jag vill helt enkelt ha en häst som har lite lättare för sig när det gäller samling och liknande när jag väl ska ha en till häst. Vissa hästars svårigheter uppkommer vid piaff, och andras vid ökad trav. Sammy är en sådan som har lättare för t.ex. ökad trav, och svårare för samling.
Självklart älskar jag Sammy över allt annat, men det råder nog inga tvivel om det. Det är bara det att när jag skaffar en till häst vill jag ha en som har lättare för sig.

Hur ser eran drömhäst ut?


Christofer Dahlgren och den otroligt vackra welsh coben Gary Glitter

8 kommentarer:

 1. Jag har också varit inställd på att nästa häst som jag köper, det ska vara en Welsh cob strax över ponnymått. Hingst, svart eller fux med smal bläs och vita tecken på benen. Det som lockar är nog framförallt det här med en lättare typ av grov häst.

  Det roliga är att jag redan nosat på exakt en sådan häst jag föreställt mig i mina drömmar! Hade nämligen en ettårig kallblodshingst av travtyp hos mig i somras. Han var helsvart med vit stjärn, otroligt vacker och helt underbar. Kunde tyvärr inte köpa honom eftersom jag skulle flytta för att plugga ett år. Men man kan ju hoppas att man stöter på en annan häst lika vacker och idealisk som han var! :)

  SvaraRadera
 2. Ja, det är härlig modell på dessa hästar, helt klart!
  Åh, vad härligt det låter! Kallblodstravare är ju också underbart vackra. Dock tilltalar welsh coben mig ännu mer, då den är så mycket mer allsidig. Skulle man vilja hoppa eller rida fälttävlan någon dag så går det alldeles utmärkt med en sådan. Perfekta allroundhästar! :)

  SvaraRadera
 3. Jag har också varit inne på welsh cob men har ju förälskat mig i islandshästar <3. Jag rider ju på islandsridskola och även om jag inte akademiskt där så är det det jag vill rida på min framtida islänning. Så min dröm häst nu är en siländsk valack på sådär 10-12 år minst 142cm över havet. Naturligtvis välhanterad och mjuk också. Helst barfotavan och AR-riden... Var man nu hittar en så'n häst ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag har funderat på många raser genom åren, mest connemara och welsh cob men sen har jag fastnat för finnhästen :)
  I framtiden vill jag ha avel i LITEN skara men då på ponnyvarianten, en lite kortare rygg än vad Filur har kan nog underlätta samlingsarbetet. De är ju verkliga allroundhästar som man kan göra allt med och de är ju i behov av "rasbevaring" så då gör man ju en god gärning oxå ;)

  SvaraRadera
 5. Det är inte helt lätt. Drömmen kan vara en ras eller ett visst utseende.
  Men sen är mentaliteten eller ridbarheten det allra viktigaste tycker jag.
  Vad gällande det fysiska så har jag min drömhäst -Zhakira sen återstår att se om hon har viljan att låta sig tränas till drömhäst;-)
  /Therese

  SvaraRadera
 6. Eftersom jag är uppvuxen med arabiska fullblod så blir det någ ganska givet att rasens egenskaper blir lite av drömhästen för mig. Oerhört trevligt temperament, KLOKHET, känslighet, tillgivenhet och vänlighet. Med en krydda av orientalisk ökenblomma=) Vacker personlighet har iallafall min lilla Canela. Tyvärr har ju rasen kanske inte de bästa förutsättningarna för ridning ur alla synpunkter. Men det vore också en utmaning att få utbilda en sådan häst från start för jag har nog aldrig sett en från grunden arbetad "akademisk arabhäst" utan endast omskolningar. Så det vore helt klart ett fint projekt att få se. Vad man kan göra för denna fina ras. För mig är personligheten viktigare än ridbarheten.

  SvaraRadera
 7. I mitt begrepp ridbarhet lägger jag in just personlighet och viljan att utföra det men ber om. Gångarter och förmåga är för mig fysiska egenskaper men finns inte ridbarheten hos hästen så spelar sådant mindre roll.
  /Therese

  SvaraRadera
 8. Jag har två vackra welsh cob (ston, en mörkfux med ljus man/svans, bläs och 4 vita, en svart med 3 vita ben och liten stjärn/snp) i stallet i Bränn-Ekeby, du får gärna komma och hälsa på dem om du vill:-) Bilder finns på hemsidan www.bjorktorpsgard.se och på Facebook om du söker på Björktorps Gård //Hälsningar Helena Åhlund

  SvaraRadera