10 november 2010

Star-Trekk Espaniola

Jag har lite sadelfunderingar, då Sammy inte är den lättaste att hitta en sadel till. Har kollat runt mycket och funderar nu på en Star-trekk espaniola. Denna finns att specialbeställa i en storlek som motsvarar 16-16,5 tum och skulle då passa Sammy. Har även tittat på Amazonas Birgitta ISI, som är för små hästar och ponnyer, men denna är ett antal tusenlappar dyrare..
Är det någon som har en Espaniola (även i en annan storlek såklart)? Är ni nöjda? Sitter man bra i dem?
Jag måste dock sälja min nuvarande sadel innan jag kan köpa en ny, så är någon på jakt efter en Globus Gloí islandssadel - hojta till!


7 kommentarer:

 1. Jag är grymt nöjd med min Espaniola. Jag köpte den 2005 och kommer aldrig sälja den känns det som. En mycket stor fördel är att den går att anpassa till olika hästar så bra. Då fanns inte möjligheten att beställa en mindre (S0) så det är väl storleken jag är något missnöjd med, hade velat ha en mindre. Min gamla gubbe Killen ser väldigt speciell ut i ryggen och det var den enda sadeln (utom specialbeställd superdyr) som har gått att passa in på honom. Han är svank, har extremt kort rygg(revbenskorg där man kan lägga sadel) jättemanke och rund som en tunna över revbenen.
  Jag fick specialbeställa bossor som är kilformade och mycket tjockare baktill för att inte får bakåtlut och då fungerade det jättebra.
  Nu har min unghäst fått tagit över sadeln och jag "byggt" om den till henne.
  På Killen rider jag barbacka eller den gamla varianten av Star Trekk Dressage som man kan bygga om lika bra som espaniolan.
  Lycka till! mvh Therese

  SvaraRadera
 2. Håller med Therese! Stor fördel att man kan bygga om sadeln och köpa måttbeställda bossor. Jag har en äldre Espaniola också men tyvärr sitter jag själv inget bra i den. Har vid tillfälle pratat med Jonna på kapson.se och hon troddea att det kan vara att stoppningen i sitsen skulle behöva bytas men att en nyare sadel skulle passa bättre (vara bättre uppbyggd i midjan). Jag vet inte eftersom jag inte provat. Hur man sitter i en sadel är ju helt beroende av hur man ser ut i bäcken själv och vilket avstånd man har mellan sittbenen. (Sedan är det ju givetvis fler saker som inverkar) men espaniolan jag har är för bred (i midjan) för mig vilket gör att jag inte blir bekväm i den tyvärr.

  Tycker helt klart du ska prova att rida i. Det finns ju många som har espaniolor som du säkert kan prova och även om du inte kan prova dem på Sammy om de är för stora så kan du själv känna hur de känns.

  Sadel är en djungel. Själv behöver jag hitta något som fungerar för mig och Canela tills jag ska börja rida igen (om jag någonsin kan det=( )

  SvaraRadera
 3. Sadlar är ett mysterium...Kolla med Emelie, hon har en till Pecano, jag har ridit i den och tyckte att den var helt OK. Hoppas det är bra med er annars? KRAM

  SvaraRadera
 4. Therese och Karin:
  Tack för tipsen! Bra att veta att den går att specialbeställa så pass mycket, det visste jag faktiskt inte.
  Ses imorgon! :)

  SvaraRadera
 5. Sanna:
  Jag rider faktiskt Pecano regelbundet nu, tycker om sadeln, dock hamnar benen något långt fram tycker jag, men det kan ju bero på hur hästen är byggd, lika gärna som sadeln. :)
  Det är bara bra tack! Ska iväg och kika på kurs på vikbolandet imorgon, kul att träffa lite hästfolk nu när man är isolerad för det mesta ;)
  Hur är det själv? Jag tänkte ringa dig snart och prata lite häst och hov :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Åh, vad kul! Ring gärna, jag saknar nån att prata hov med :) KRAM

  SvaraRadera
 7. Jag har ju en Espaniola som jag haft rätt länge nu.
  Jag tycker mycket om den men kan ibland känna att den är lite "ranglig" inte så fast som ex min ST Dressage.
  Då menar jag inte utformningen av sitsen åt mig utan mer sadeln i sig.
  Någon som provat den tycker att den är för bred i sätet - men jag har ju den äldre modellen, de nyare ska ju vara uppbyggda har jag förstått.
  Jag tycker att det är jättesvårt att sätta bossorna rakt och jämt när man har tagit bort dem. Så för mig är det bara en nackdel att de går att ändra - stor risk att man rider i sned sadel och svårt att hitta rätt läge.

  Förresten - vad gäller att benen kommer långt fram - har du kollat under kåpan?
  På min sadel finns det två lägen att sätta lädren i, kanske det kan hjälpa?

  På Izza får jag ha lite uppbyggt för att lyfta upp den från hennes ngt långa manke men annars har den ju suttit på Bork, Vinna, hästarna på mitt vik. jobb mfl o den har suttit bra på alla!
  Bork var ju oxå väldigt kort i ryggen (42cm om jag inte missminner mig) men den funkade finfint!

  Lycka till med sadelfunderingarna!

  SvaraRadera